Het ministerie van Volksgezondheid is er nog niet in geslaagd om het tekort aan medicijnen in Nederland op te lossen, bericht NRC.
Toenmalig minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) liet de Tweede Kamer in 2019 weten dat er dit jaar een extra medicijnvoorraad zou worden aangelegd, zodat apotheken genoeg in huis zouden hebben. Dat is niet gebeurd omdat niet duidelijk is wie die voorraad moet betalen. Daarbij heeft de coronacrisis geleid tot minder aandacht voor de tekorten.
Voorraad aanleggen kost tijd
Bruins beloofde dat er uiterlijk in de zomer van 2022 een 'ijzeren voorraad' van vijf maanden extra aan medicijnen klaar zou zijn. Dat lijkt onhaalbaar omdat het aanleggen van zo’n voorraad anderhalf tot twee jaar in beslag neemt, volgens VWS.
Het opbouwen van een medicijnenvoorraad is tijdrovend, omdat de aanvoertijden uit Azië lang zijn en sommige geneesmiddelen maar ééns per jaar worden geproduceerd.
Vanaf juli 2022 zal de Inspectie voor Gezondheidszorg controleren of farmaceuten en groothandels over voldoende medicijnen beschikken. Bij een tekort kan zij een boete opleggen.