Op de visafslag vindt je behalve de overbekende zalm en haring ook allerlei andere, vergeten soorten. Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu. Brecht van Hulten gaat op zoek naar deze soorten op de visafslag in Scheveningen en brengt haar vangst naar topkok Ron Blaauw in Amsterdam. Hij laat ons zien hoe makkelijk en lekker soorten als tongschar en horsmakreel eigenlijk zijn.
Vis voor de kat
Bij een lekker visje denken we niet direct aan de tongschar, horsmakreel of wijting. Jammer, want deze soorten zijn hartstikke goedkoop, lekker en komen uit onze eigen Noordzee. Veel vis komt van ver en moet per boot of vrachtwagen naar de Nederlandse visafslag komen. Dat is slecht voor het milieu. Bovendien hoeven onze eigen, vergeten soorten niet onder te doen qua smaak. Duurzaam visser Rems Cramer legt uit dat veel vergeten soorten erg lekker zijn. Een vis als wijting wordt veel aan de kat gegeven, maar je kunt deze vis ook bereiden als het traditionele lekkerbekje en dan is hij erg smakelijk. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de poon, ook wel 'armeluiskrab' genoemd, omdat hij net zo smaakt als krab, maar veel goedkoper is.
Goedkope vis
Dat Nederlanders massaal kiezen voor gerookte makreel en haring, betekent niet dat de vergeten vis nergens wordt gekocht. In de Amsterdamse viswinkel van Abdel Madmar is er zelfs een aparte toonbank voor. Marokkanen en Turken weten wel hoe lekker mul, poon en wijting zijn en kopen er kilo's tegelijk van. Geen enkel probleem, want er is genoeg van en deze vissen zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan meer bekende vissoorten. Volgens visinkoper Arie Kuijt heb je voor vijf euro al twee kilo schar of poon.
Simpel te bereiden
Topkok Ron Blaauw heeft wel een idee waarom sommige vissen niet geliefd zijn. Wijting heeft veel lastige graten en is daardoor moeilijk te fileren. Toch een poging wagen?
Dit filmpje
laat zien hoe het moet. Andere vergeten vissen zijn minder complex. In zijn eigen restaurant in Amsterdam, bakt Ron Blaauw tongschar in zijn eigen boter en serveert hij rauwe horsmakreel met een zuurtje. Makkelijk, snel en heel erg lekker, volgens Brecht in ieder geval. Zelf koken als Ron Blaauw? In onderstaande filmpjes wordt stap voor stap uitgelegd hoe je thuis schar en horsmakreel kan klaarmaken. Dan moet die vis natuurlijk wel op dat moment in de Noordzee zwemmen. Om dat te weten te komen, kijk je op onze eigen 'professionele' viswijzer. Die bevat nog maar een klein aantal vissen, maar geeft in ieder geval een beeld wanneer bepaalde soorten te verkrijgen zijn. Aanvullingen of opmerkingen zijn van harte welkom!
Ook eens zo'n vergeten vis proberen? Kijk dan naar onderstaande filmpjes en onze eigenhandig gefabriceerde viswijzer. Heb je suggesties om onze lijst beter en completer te maken? Mail ons dan vooral:
kassagroen@vara.nl.