Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet trekt 2 miljard euro uit voor koopkracht, oppositie wil meer

  •  
19-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1172 keer bekeken
  •  
miljoenennota 930 520 financien koffertje

De Miljoenennota is bekend; er komt 2 miljard euro vrij om de koopkracht te bevorderen, met name voor de lage inkomens. Volgens het kabinet stijgt de koopkracht van een doorsnee huishouden volgend jaar met 1,7 procent.

Dat het geld goed van pas komt, is een feit. Er moest namelijk iets gedaan worden aan de koopkracht, want anders loopt het aantal Nederlanders onder de armoedegrens op naar 1 miljoen. Daarvoor waarschuwde het Centraal Planbureau (CPB) in augustus.

Waar gaat het geld precies heen?

Het kabinet maakt jaarlijks structureel 2 miljard euro extra vrij om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. De 2 miljard euro wordt opgedeeld in drie delen:

  • 1,1 miljard euro gaat naar de verhoging van het kindgebonden budget. Dat is een bijdrage in de kosten voor kinderen die mensen met lagere inkomens boven op de kinderbijslag krijgen. Voor het eerste kind geldt een bedrag van 750 euro en voor het tweede kind 883 euro. Voor kinderen tussen 12 en 17 jaar geldt €400. Vanaf 2025 past het kabinet het toeslagenpartnerbegrip aan. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat grootouders die bij hun kind gaan wonen in een mantelzorgsituatie, niet meer gekort worden op hun toeslagen.
  • 700 miljoen euro gaat naar de verhoging van de huurtoeslag. De huurtoeslag gaat omhoog met maximaal 416 euro.
  • 200 miljoen euro gaat naar de verhoging van de arbeidskorting. Dat wordt een verhoging met 115 euro. Deze verhoging is er om via de belastingen te voorkomen dat verschillen in koopkrachtontwikkeling tussen groepen ontstaan. Door deze maatregel houden werkenden met een inkomen tussen het minimumloon en een modaal inkomen netto meer geld over.
  • Verder stijgen de uitkeringen volledig mee met het minimumloon, doordat de dubbele heffingskorting in de bijstand in 2024 niet wordt afgebouwd. Tevens is er komend jaar gratis schoolontbijt op scholen met veel kinderen uit financieel kwetsbare huishoudens. Hiervoor komt 165 miljoen euro vrij.

Met 4,8 procent van de Nederlanders in armoede (825.000) blijft het aantal gelijk aan dit jaar. Dat is 1,3 procent lager dan bij de start van het kabinet. Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede daalt naar 5,1 procent. Dat is 2,1 procent minder dan bij de start van het kabinet.

Voor de verbetering van de koopkracht in Caribisch Nederland komt 32 miljoen euro structureel per jaar extra vrij.

Waar wordt die 2 miljard euro van betaald? Alcohol en tabak duurder 

Het geldbedrag kan worden vrijgemaakt door onder meer hoge inkomens sneller in het hoogste belastingtarief te laten vallen. Dat houdt in dat zij iets meer belasting gaan betalen.

Daarbij gaan de accijnzen op alcohol en tabak omhoog. Zo gaat een pakje met 20 sigaretten volgend jaar 10,70 euro kosten. Een pakje shag (50 gram) kost straks ruim 24 euro. De accijns op alcohol gaat met zo'n 16 procent omhoog.

Geen maatregelen voor de gas- en elektrarekening 

In de begroting voor 2024 staan geen algemene maatregelen voor de gas- en elektrarekening. Het energieplafond is na 31 december weg. Tevens komt de energietoeslag voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum zeer waarschijnlijk niet terug. Mensen die hun energierekening niet kunnen betalen, kunnen tot en met maart 2024 een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Een soortgelijke koopkrachtkwestie is de aankomende prijsstijging van brandstof. Een liter benzine aan de pomp dreigt per 1 januari 21 cent duurder te worden. Dat komt door de inflatie en het aflopen van de accijnskorting. Een Kamermeerderheid wil deze verhoging voorkomen.

Oppositie wil meer doen voor koopkracht

De komende dagen zullen diverse partijen tijdens de Algemene Beschouwingen nog plannen indienen in de Kamer om voor bepaalde groepen de koopkracht te verbeteren. Daarbij moeten ze zelf aangeven hoe ze dat willen betalen en zorgen voor de steun van een Kamermeerderheid.

Wat gebeurt er met jouw koopkracht? Probeer de Koopkrachtberekenaar van het Nibud.

Geen grote besluiten

Grote thema’s zoals stikstof, klimaat en immigratie worden aan een nieuw kabinet inclusief een andere premier overgelaten en komen dus niet uitgebreid aan bod in de Miljoenennota.

Bron: NOS/RTL/RIJKSOVERHEID

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor