Premiekorting in ruil voor jouw data? Hier moet je op letten
14-07-2021
•
leestijd 3 minuten
•
4644 keer bekeken
•
Je hebt er misschien al vaker van gehoord: verzekeringen waarbij je korting krijgt als je persoonlijke data met ze deelt. Bijvoorbeeld over je rijgedrag of leefstijl. In Nederland komt het nog niet heel veel voor, maar daar kan volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) snel verandering in komen. Zijn zulke verzekeringen waarbij je je data deelt in ruil voor korting of extraatjes wel zo interessant? En waar moet je op letten met het oog op je privacy?
Laten we even beginnen met het meest bekende initiatief: autoverzekeringen waarbij je premie wordt bepaald aan de hand van je rijstijl. ANWB, Fairzekering, FBTO en VOOROP bieden zo’n verzekering aan. Hoe veiliger je rijdt, hoe meer korting je krijgt. Bij deze verzekeringen wordt meestal met een stekker in je auto je rijgedrag uitgemeten en naar de verzekeraar gestuurd. De verzekeraars kijken bijvoorbeeld naar je snelheid, je remgedrag, hoe je bochten neemt en hoe je optrekt.
Autoverzekering op basis van rijstijl vaak niet goedkoper
Autoverzekeringen waarbij rijgedrag meetelt, lijken vooral interessant als je jong bent of weinig schadevrije jaren hebt. Je zou dan bij een ‘normale’ autoverzekering een hoge premie betalen. Door de rijstijlkorting, kun je de premie betaalbaar houden als je netjes rijdt. Toch blijkt dat in de praktijk tegen te vallen. De rijstijlverzekeringen zijn, zelfs als je de hoogst mogelijke rijstijlkorting krijgt, meestal niet goedkoper dan de reguliere autoverzekering met de laagste premie. Controleer dus altijd even of je écht voordeliger uit bent voor je kiest voor een rijstijlverzekering.
Voordeel bij je zorgverzekering? Geen schokkende bedragen
Steeds meer zorgverzekeraars zijn zich ervan bewust dat een gezondere leefstijl leidt tot minder zorgkosten. Daarom zijn er initiatieven zoals a.s.r. ‘Vitality’ en Menzis ‘Samen Gezond’. Deze diensten werken bijvoorbeeld met een app waarin je weekdoelen krijgt om je gezondheid te verbeteren.
Meestal zijn dit doelen om meer te bewegen. Of je voldoende beweegt, wordt geregistreerd met een app op je smartphone of activity trackers, zoals een smartwatch. Met de punten kun je korting verdienen op je aanvullende verzekeringen. Daarnaast kun je ermee sparen voor producten en kortingen op diverse producten.
De kortingen op de aanvullende verzekeringen die je kunt behalen, zijn natuurlijk mooi meegenomen. Maar verwacht niet dat het om heel schokkende bedragen gaat. Als je bij a.s.r. bijvoorbeeld de duurste aanvullende- en tandverzekering hebt, betaal je bijna 60 euro per maand. Je kunt hier tot 20 procent korting op verdienen. Dat is dus 12 euro. Menzis Samen Gezond is hierin interessanter, omdat je twee tot drie keer per jaar 20 euro cashback kunt krijgen op je aanvullende (tand)verzekering.
Data delen met je verzekeraar: waarop letten?
Lijkt het je interessant of voordelig om mee te doen aan een dienst waarbij je data deelt in ruil voor korting op je premie? Let dan even goed op de volgende zaken:
Welke data moet je verplicht delen?
Waarvoor wordt je data gebruikt?
Wie hebben er allemaal toegang tot die data?
Hoelang wordt de dat bewaard?
Deze zaken kun je meestal in het privacy statement bij de app of op de website van de verzekeraar vinden. Begrijp je iets niet? Neem dan contact op met de verzekeraar. Het is immers belangrijk dat je het goed begrijpt voor je überhaupt wat prijsgeeft.
Vraag je data op en laat je vergeten
Gebruik je de dienst al een langere periode of zeg je je verzekering op? Vraag dan bij de verzekeraar op welke data ze allemaal over je hebben verzameld en met wie dit is gedeeld. Zo kun je meteen controleren of wat de verzekeraar beloofd had over de omgang met je gegevens klopt.
Daarnaast is het verstandig om na een opzegging de verzekeraar of dienst een ‘vergeet mij’-verzoek te sturen. Alle persoonlijke data die ze van je hebben, moeten ze verwijderen. Weet je dat de data is gedeeld met derde partijen? Stuur ook die dan een verzoek om vergeten te worden.
Is het delen het voordeel waard?
Als je deze tips opvolgt, houd je zoveel mogelijk zelf controle over je data. Vraag je daarnaast altijd eerst af of het delen van je data het verwachte voordeel wel waard is. Zeker bij rijgedrag autoverzekeringen is dat maar zeer de vraag.