Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder te hebben. Oplichters spelen handig in op de actualiteit en doen momenteel zich voor als heuse 'rookmelder-inspecteur'. Dat doen ze door aan te bellen met de smoes dat ze zogenaamd even komen controleren of jij conform de wettelijke verplichting al rookmelders hebt geïnstalleerd. Dit is echter een ordinaire babbeltruc: eenmaal binnen hopen dieven zo namelijk met jouw geld en waardevolle bezittingen aan de haal te gaan.
Daarvoor waarschuwt de politie, aldus het AD.
Aanleiding voor de waarschuwing vormen diverse meldingen uit de regio Den Haag, en het is niet ondenkbaar dat deze nieuwe variant op een reeds bekende babbeltruc de komende tijd ook in andere delen van het land opduikt.
Goed om even bij de les te blijven dus, en waarschuw zeker kwetsbare ouderen in je omgeving even, aangezien oplichters het vaak op kwetsbare groepen hebben gemunt.
Volgens de politie gebruiken de oplichters een zelfgemaakte identiteitskaart om het zo officieel en geloofwaardig mogelijk te doen lijken.
Ze stellen zich aan de deur voor als controleur, maar tijdens de controle van de woning worden waardevolle spullen en – indien aanwezig – geld gestolen.
Een logische en begrijpelijke vraag is of er überhaupt controleurs van de politie of van de brandweer langs de deuren gaan om te checken of bewoners hun woning conform de nieuwe wetgeving wel hebben voorzien van een rookmelder.
Het antwoord daarop is echter nee. Zowel de politie als de brandweer gaan niet bij bewoners langs om te controleren of ze rookmelders hebben, en zeker niet onaangekondigd.
Volgens het Bouwbesluit is de gemeente in theorie verantwoordelijk voor de controle en de handhaving. In de praktijk is het voor de gemeente echter niet te doen om alle deuren langs te gaan, dus de kans dat dat gebeurt, lijkt vooralsnog klein.
Mocht iemand zich aan de deur uitgeven als agent, brandweerman of ambtenaar die komt controleren of er rookmelders hangen? Wees dan extra op je hoede en doe niet zomaar open. Daarover later meer.
Woningcorporaties zullen daarentegen wél rookmelders installeren of toezien op de installatie, voor zover dat nog niet gebeurd is. In het kader daarvan kunnen er wel degelijk mensen van de woningbouw langskomen om te controleren of het één en ander qua werkzaamheden naar tevredenheid is afgehandeld.
Maar, zo stelt de politie: "Dit zal altijd vroegtijdig én officieel door de woningcorporatie zelf worden gecommuniceerd."
De politie adviseert dan ook om nooit zomaar iemand binnen te laten, ook niet als diegene een officieel uitziende identiteitskaart toont. Doe de deur niet open en neem in het geval van twijfel telefonisch contact op met het bedrijf namens wie de bezoeker stelt langs te komen.
Doe dat altijd via een telefoonnummer dat je zelf hebt opgezocht, en niet via een nummer dat op een (vervalst) visitekaartje staat.
En staat er een verdacht persoon voor de deur, of heb je bepaalde redenen waardoor je de boel niet helemaal vertrouwt? Bel in het geval van twijfel 112.
In nieuwbouwhuizen bestond al langer de verplichting om iedere verdieping te voorzien van een rookmelder, maar de aanstaande wetswijziging houdt in dat deze verplichting voor alle woningen gaat gelden.
In Kassa van 6 juni 2022 besteedden we aandacht aan rookmelders. Welke rookmelder kun je het beste kopen en waar moet je verder zoal op letten?
Hieronder kun je de reportage terugzien:
En wil je alles over rookmelders nog een rustig nalezen? Dan staat in onderstaande artikel alle informatie die je nodig hebt:
Bron: AD.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!