Er is steeds vaker sprake van digitale criminaliteit in Nederland, meldt de politie. In het eerste kwartaal van 2021 zag de politie een verdubbeling van het aantal geregistreerde digitale misdrijven ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Met name oplichting via WhatsApp en fraude in online handel springen eruit.
Bij fraude via WhatsApp doet een crimineel zich voor als een bekende van het slachtoffer, die vraagt om snel geld over te maken. Bij fraude met online handel betaalt iemand wel voor een product, maar ontvangt diegene vervolgens niets. Dit gebeurde met name veel in december vorig jaar, de feestmaand waarin niet-essentiële winkels gesloten waren wegens corona.
Voor slachtoffers van WhatsApp-fraude is het sinds 30 april 2020 mogelijk om online aangifte te doen. Sindsdien is van deze mogelijkheid 25.000 gebruik gemaakt.
De politie stelt vast dat criminelen hun werkterrein verleggen van de fysieke wereld naar internet. Jaarlijks neemt cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit met zo'n 25 procent toe. Met name het groeiende aantal gevallen van oplichting en hacken valt op, aldus de politie.
Er zijn investeringen nodig in de politie om cybercrime goed te kunnen aanpakken, zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering & Cybercrime bij de politie. Volgens hem is zo'n 300 miljoen euro nodig voor "het vergroten van onze digitale vaardigheid en voor extra mensen, data-infrastructuur en innovatie". Ook wil Van der Plas veel hoger opgeleiden aannemen om digitalisering op een hoog niveau te krijgen en houden. Volgens hem zijn tot 2025 zo'n 460 functies hard nodig. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!