Politie opent discriminatiemeldpunt
02-08-2019
• leestijd 1 minuten
Voortaan kunnen agenten die door collega’s geïntimideerd of gediscrimineerd worden terecht bij een onafhankelijk meldpunt, laat korpschef Erik Akerboom weten in een interview met NRC.
Bij het meldpunt kunnen gediscrimineerde, (seksueel) geïntimideerde en gepeste agenten terecht met hun klachten. Deze klachten worden onderzocht door een persoon die hierover wekelijks tot maandelijks contact heeft met de politietop. "Het meldpunt heeft directe toegang tot mij", zegt Akerboom.
Politietop greep niet in
Al eerder deze maand maakte politiecoach Carel Boers in NRC melding over misstanden binnen de politie. Deze misstanden variëren volgens hem van aanrandingen tot discriminatie. Volgens boers kreeg de top deze meldingen wel, maar greep niet in.
Akerboom ontkent in een vraaggesprek met de krant de aantijgingen van Boers. Volgens de korpschef krijgt hij veel meldingen vanaf de werkvloer, maar kunnen die niet allemaal door hem afgehandeld worden. Juist daarom zou een onafhankelijk meldpunt nodig zijn.
Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP zegt dat hij veel vragen heeft over het meldpunt discriminatie. "Wat gaat dit meldpunt precies doen? Wat wordt de werkwijze? En wat wordt de rol van de korpschef? Gaat hij persoonlijk interveniëren?"
Van de Kamp noemt discriminatie en intimidatie "hardnekkige maatschappelijk problemen". Hij zou graag zien dat in de opleiding voor politiemensen meer aandacht komt voor de omgangsvormen binnen de politieorganisatie.
Bron: NRC