De laatste jaren loopt het pluimvee in Nederland minder vangletsel op tijdens het vangen voor de slacht, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit concludeert de toezichthouder op basis van het aantal geconstateerde overtredingen van de regels.
Het pluimvee loopt vaak verwondingen op als ze in hun stal gevangen worden om naar het slachthuis te gaan.
Pluimvee in een Nederlandse stal dat met meer dan 2 procent met vangletstel te kampen had, ging flink omlaag. Het ging van 27 procent in 2017 naar 4 procent in 2021. Nederland doet het daarmee veel beter dan het buitenland.
De NVWA controleert naar eigen zeggen ‘regelmatig steekproefsgewijs en risicogericht’. Het naleven van de regels wordt periodiek op grote schaal gemeten. Als er bij één stal meer dan 2 procent letsel wordt geconstateerd wordt er een boete opgelegd. Zo’n boete bedraagt 1.500 euro, maar kan bij meerdere overtredingen telkens met hetzelfde bedrag worden verhoogd.
"We zijn natuurlijk blij met het verminderen van vangletsel bij Nederlands pluimvee. Vangletsel betekent een ernstige aantasting van het dierenwelzijn, ieder dier met vangletsel is er één te veel", zegt Lisette de Ruigh, directeur keuren bij de NVWA. Ze denkt dat het ook in Nederland nog beter kan. Daarom komt een nieuw boetesysteem, dat betekent dat een pluimveestalhouder apart wordt beboet voor iedere stal waarin het misgaat en niet voor zijn hele bedrijf met eventueel meerdere stallen ineens.
Kassa liet vorig jaar zien dat kippen in de meeste gevallen ondersteboven aan een of twee poten worden gevangen. Dit kan veel stress, pijn en (ernstige) verwondingen tot gevolg hebben. Er is een diervriendelijker methode en die is niet eens zo veel duurder. Maar wie betaalt de rekening voor diervriendelijk vangen?
Bron: ANP, NVWA
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!