Plastic verpakkingen van Mars repen zorgen voor veel zwerfafval
01-05-2021
•
leestijd 3 minuten
•
10094 keer bekeken
•
Door een nieuwe actie van ‘zwerfinator’ Dirk Groot en plastic soup surfer Merijn Tinga weten we dat er jaarlijks miljoenen plastic verpakkingen die om de chocolaatjes van Mars zitten, eindigen als zwerfafval. In zes maanden tijd verzamelden de mannen ruim 11.000 van deze plastic wikkels door heel Nederland, om dit probleem zichtbaar te maken. Ze roepen fabrikant Mars nu op tot actie.
"Mars moet zijn verantwoordelijkheid nemen als grootste chocoladeproducent", zo geeft Tinga aan. In het Nederlandse Veghel staat namelijk de grootste chocoladefabriek ter wereld. In deze fabriek van Mars rollen 27 miljoen chocolaatjes per dag van de lopende band. Niet alleen repen van het merk Mars, maar ook de merken Twix, Snickers, Bounty, Maltesers, Milky Way en Celebrations. Een klein deel hiervan blijft in Nederland en het grootste deel van de chocolade wordt geëxporteerd naar meer dan 80 landen.
Dirk Groot, die van zwerfafval rapen inmiddels zijn beroep heeft gemaakt, kwam steeds plastic wikkels tegen van deze chocoladefabrikant. Groot registreert al het zwerfafval dat hij tegenkomt. "Zestig procent van al het plastic zwerfafval dat ik tegenkom zijn wikkels. En hiervan staat het merk Mars op nummer 1." Eerder al zorgde hij er samen met Merijn Tinga voor dat winkels als de HEMA en de Albert Heijn stopten met de verkoop van plastic ‘knetterballen’, vuurwerk dat in bolletjes van hard plastic zat.
Keelsnoepje nu in afbreekbare verpakking
En ze hebben met succes aangeklopt bij de makers van keelsnoepje Anta Flu, waarvan ze veel plastic wikkels tegenkwamen op straat. Tinga: ‘Toen wij ze lieten zien hoeveel van hun plastic wikkels in de natuur terecht kwamen, zijn ze gaan zoeken naar een alternatief. En nu zijn de wikkels gemaakt van waspapier.’ Deze wikkels zijn biologisch afbreekbaar, bevestigd ook fabrikant Anta Flu.
De schatting van milieuorganisaties is dat 1% van de wikkels van Mars eindigt als zwerfafval. Met een productie van 1 miljoen repen per uur, gaat het dus jaarlijks om miljoenen verpakkingen.
Is een afbreekbare wikkel een alternatief voor de chocoladerepen van Mars? Opvallend is dat de fabrikant zelf jarenlang gewerkt heeft aan een verpakking om de chocola die gemaakt is van natuurlijke grondstoffen, namelijk aardappelzetmeel, en die ook biologisch afbreekbaar is. Deze verpakking doorstond alle voedselveiligheidstesten en lag in Nederland, Frankrijk en Duitsland halverwege 2015 zelfs maandenlang in de winkels. Mars won ook een prijs met de uitvinding. Maar inmiddels is de verpakking uit de handel gehaald en is Mars weer volledig overgestapt op plastic wikkels.
Verpakkingsdeskundige Caroli Buitenhuis is gespecialiseerd in bioplastics. Ze laat weten dat de plastic verpakkingen van de chocoladerepen, als ze in de natuur terecht komen, 450 jaar blijven liggen. "Uiteindelijk worden het microplastics. Het verbrokkelt, maar breekt nooit af." Dit in tegenstelling tot bioplastic. Hoewel het een tijdje kan duren, zal deze wikkel volledig vergaan als hij eindigt in de natuur.
Mars start publiekscampagne
Roel Govers van Mars Nederland erkent dat er wikkels zijn die eindigen als zwerfafval. Het bedrijf wil in de zomer starten met een publiekscampagne om mensen op te roepen de verpakkingen niet op straat te gooien, maar in de prullenbak. Maar verder dan dat wil het bedrijf niet gaan. "We zetten in op chemische recycling van al onze verpakkingen", aldus Govers. Dit wil zeggen dat de wikkels die ingezameld worden, omgesmolten worden tot aardolie. En dat kan dan weer dienen als grondstof voor nieuwe plastic wikkels. Deskundigen zetten hun vraagtekens bij de haalbaarheid van dit plan. Buitenhuis: "In Nederland wordt nog niet eens de helft van al het plastic op dit moment gerecycled. En Mars exporteert naar meer dan 80 landen. In veel van die landen is op dit moment geen enkele vorm van recycling." Als er geen recycling is, eindigen de wikkels in de verbrandingsoven.
Opvallend is dat Mars Amerika onlangs bekend maakte opnieuw te starten met de ontwikkeling van een biologisch afbreekbare wikkel. Terwijl in Nederland dus al een wikkel is uitgevonden die volledig afbreekbaar is.