De aanschaf van thuisbatterijen moet aantrekkelijker worden gemaakt, vinden de VVD en ChristenUnie. Met zo'n batterij kunnen huishoudens, buurten maar ook woningcorporaties energie uit zonnepanelen opslaan.
Met de thuisbatterij kan energie die overdag met de panelen is opgewekt 's avonds gebruikt worden. Deze kabinetsperiode moeten nog 100.000 huishoudens zo'n batterij aansluiten, vinden de twee regeringspartijen. Vergeleken met België en Duitsland loopt Nederland hierin namelijk "hopeloos achter."
De nieuwe minister voor Klimaat Rob Jetten noemt de beperkte capaciteit op het net een van de grootste problemen in de transitie naar een groene economie. Een thuisbatterij kan uitkomst bieden.
Het plan stelt voor om de "komende jaren" een subsidie van 30 procent op de aanschafprijs de verlenen. Verder zouden aanbieders van zonnepanelen en energieleveranciers standaard een batterij moeten aanbieden aan mensen die zonnepanelen kopen. De prijzen zouden te drukken zijn door afspraken te maken met de sector. VVD en ChristenUnie vragen ook aandacht voor de arbeidsomstandigheden en milieuschade die de accu's kunnen berokkenen en voor de brandveiligheid.
"Via de eigen zonnepanelen in de avond een wasje draaien of Netflix kijken, dat moet te regelen zijn. Of gezellig samen met de buren koffiezetten op de met elkaar opgewekte en opgeslagen stroom uit de buurtbatterij, wie wil dat nou niet?", schrijven Pieter Grinwis (CU) en Silvio Erkens (VVD) in hun plan. Ze vragen het kabinet om dit nog voor de zomer uit te werken zodat er vanaf volgend jaar geld voor vrijgemaakt kan worden.
Vorig jaar riep netbeheerder Liander al op om de thuisbatterij te stimuleren. Overdag produceren zonnepanelen op de daken van huizen meer stroom dan wordt gebruikt en het stroomnet kan die stroom niet altijd aan. De batterijen zouden zo het net kunnen ontlasten, maar het bedrijf wees erop dat de aanschafprijs van 5000 tot 10.000 euro een drempel kan zijn voor consumenten.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!