Plan minder kindregelingen valt slecht
04-09-2013
• leestijd 2 minuten
De oppositie in de Tweede Kamer ziet niets in het plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om 800 miljoen euro te bezuinigen op de financiële kindregelingen. CDA, PVV, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP lieten dinsdag weten de voorstellen niet te steunen. Die krijgen daardoor waarschijnlijk geen meerderheid in de Senaat, waar de regeringsfracties VVD en PvdA onvoldoende zetels hebben.
Inperken
Het kabinet wil het aantal financiële regelingen voor ouders met kinderen vanaf 2015 fors terugdringen. Van de huidige 11 blijven er nog 4 over: de kinderbijslag, het kindgebonden budget (een inkomensafhankelijke tegemoetkoming in de kosten van de kinderen), de combinatiekorting (een fiscale tegemoetkoming voor de combinatie van werken en zorg voor kinderen) en de kinderopvangtoeslag. De overige regelingen, zoals de ouderschapsverlofkorting of de aftrek levensonderhoud kinderen, worden samengevoegd met andere regelingen of afgeschaft.
Op dit moment is met de kindregelingen een bedrag van 10 miljard euro per jaar gemoeid. De kabinetsplannen betekenen een bezuiniging van 800 miljoen.
Armoedeval
De regelingen die Asscher overeind houdt, hebben twee doelen: ze moeten iets doen aan de armoedeval of het ouders mogelijk maken aan het werk te gaan of te blijven. De armoedeval houdt in dat ouders die een uitkering hebben, slechter af zijn als ze een baan aanvaarden omdat ze dan een subsidieregeling kwijtraken. Het gevolg van zijn voorstellen is dat ouders met een uitkering er iets op achteruit gaan, terwijl werkende ouders er in sommige gevallen flink op vooruit gaan.
'Onverstandig en oneerlijk'
CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt het plan van Asscher ,,onverstandig en oneerlijk''. Volgens hem geeft Nederland nu al veel minder financiële steun aan ouders dan omringende landen. PVV-Kamerlid Harm Beertema heeft soortgelijke kritiek. Voor D66 telt zwaar dat er tegenover de bezuinigingen op de kindregelingen geen extra investeringen in het onderwijs staan. De SP is niet principieel tegen het samenvoegen van kindregelingen, maar wel tegen de bezuinigingen die ermee gepaard gaan.
Onevenreden
Vakcentrale FNV vindt dat ouders onevenredig hard worden geraakt door de niet aflatende stapeling van kabinetsbezuinigingen in crisistijd. BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen, vindt dat de grens is bereikt. ,,In relatie tot vorige bezuinigingen valt het nu misschien mee, maar dit bedrag komt er toch weer bovenop'', aldus voorzitter Gjalt Jellesma.
ANP