Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug om gezondheidsrisico

14-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1487 keer bekeken
  •  
philips 930
Fabrikant Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug. Deze kunnen een gezondheidsrisico vormen door geluiddempend schuimrubber dat in de apparaten is verwerkt. Wereldwijd zijn 3 tot 4 miljoen apparaten verkocht die hersteld of vervangen moeten worden. Het gaat vooral om de apparaten met maskers die mensen 's nachts dragen om slaapapneu te voorkomen.
Van het schuimrubber kunnen deeltjes loslaten die "ingeslikt of ingeademd kunnen worden door de gebruiker", meldt Philips in een persbericht. Ook kunnen er dampen met bepaalde chemicaliën van afkomen. In het ergste geval kunnen foamdeeltjes en dampen mogelijk leiden tot een verhoogde kans op kanker of tot vergiftiging. Ook hoofdpijn, ademhalingsproblemen, irritaties en ontstekingen kunnen voorkomen. "Het is een heel vervelend probleem, dat is duidelijk", zegt de woordvoerder van Philips. "Wij vinden dit ook verschrikkelijk."

Lijst getroffen apparaten

Volgens de verklaring op de site van Philips betreft het de apparaten Bi-Level Positive Airway Pressure (Bi-Level PAP) en Continous Positive Airway Pressure (CPAP). Philips meldt online welke apparaten deel uit maken van de terugroepactie.
Het advies aan patiënten is om het gebruik van het apparaat in de tussentijd te staken. Als een ander apparaat niet voorhanden is, raadt de fabrikant patiënten aan te overleggen met hun arts, om te bepalen of de baten toch opwegen tegen de risico's.

De ApneuVereniging schat dat zeker tienduizenden Nederlanders de apparaten gebruiken. "We gaan ervan uit dat er snel een oplossing komt", zegt voorzitter Gerjan Heuver van de patiëntenvereniging.

Veel vragen voor longartsen

Longartsen krijgen ondertussen veel vragen van patiënten met slaapapneu die een apparaat van Philips gebruiken, waarvan de fabrikant het gebruik ontraadt. Om goed antwoord daarop te geven, ontbreekt het ze echter nog aan informatie. "Er is nog heel veel onduidelijkheid. Dit overvalt ons als beroepsgroep enorm", zegt longarts Monique Klaaver. Zij is voorzitter van de sectie van longartsenvereniging NVALT die zich bezighoudt met ademhalingsstoornissen tijdens de slaap. Klaaver hoopt dat Philips samen met leveranciers van medische hulpmiddelen snel meer duidelijkheid zal geven en met een plan van aanpak zal komen.
Philips heeft geen aanwijzingen dat door de problemen mensen zijn overleden. Volgens de multinational zijn over 0,03 procent van het verkochte aantal apparaten meldingen gedaan. Uitgaande van 4 miljoen exemplaren zijn dat ruim 1300 meldingen.

Mensen met vragen kunnen bellen met de Philips-klantenservice: 0900 202 11 77.

Bronnen: ANP / Philips
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!