Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseerde anderhalve week geleden om drie nieuwe medicijnen tegen migraine op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. De vereniging Hoofdpijnnet en het Migrainefonds, ook bekend onder de naam Hoofdpijnnet, is zeer kritisch over de vergoedingscriteria en is daarom een petitie gestart.
In het ZIN-advies aan de minister is wat Hoofdpijnnet betreft volstrekt onvoldoende rekening gehouden met de enorme ziektelast en de grote financiële consequenties die (chronische) migraine met zich meebrengt. Het is weliswaar zo dat een hoofdpijnneuroloog CGRP-remmers aan patiënten mag voorschrijven, maar een groot deel van de patiënten zal dit zelf moeten gaan betalen.
Het gaat om een bedrag van ongeveer 6.000 euro per jaar. Hoofdpijnnet wil CGRP-remmers vergoed krijgen voor alle mensen met vier of meer migrainedagen per maand. Om die reden is Hoofdpijnnet de online petitie gestart, met als inzet vergoeding óók voor deze groep.
De drie zogenoemde CGRP-remmers waar het om gaat zijn erenumab, fremanezumab en galcanezumab en zijn specifiek tegen migraine ontwikkeld en werken preventief.
Alleen de allerergste patiënten met meer dan vijftien hoofdpijndagen per maand, waarvan acht migraine gedurende een periode van meer dan drie aaneengesloten maanden, komen er maar voor in aanmerking. Bovendien moeten deze ernstig zieke patiënten eerst nog allerlei andere medicamenten uitproberen en deze zijn over het algemeen minder werkzaam en hebben soms heftige bijwerkingen, aldus Hoofdpijnnet.
Bekijk ook de Kassa-uitzending van 4 september: Waarom wordt nieuw migrainemedicijn nog steeds niet vergoed?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!