Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders beleggen via 'duurzame' banken in foute palmoliesector

20-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
palmolie 930
Particuliere beleggers steken al jaren via Nederlandse banken onbewust geld in landroof, grootschalige milieuverontreiniging en de kap van regenwoud. Door te beleggen in fondsen, aangeboden door ABN AMRO, ING en Rabobank, investeren ze in palmoliebedrijven die zich daaraan schuldig maken. De drie banken profileren zich steeds meer met een duurzaam imago maar bieden aandelenfondsen aan die daar haaks op staan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van SOMO in opdracht van Milieudefensie.
ABN AMRO biedt 56 fondsen aan met palmoliebedrijven, Rabobank 61, en ING is koploper met 85 fondsen. In die fondsen zitten tientallen palmoliebedrijven. Een aantal fondsen kreeg zelfs het stempel ‘duurzaam’. In die fondsen zitten bedrijven die bij lange na niet aan het eigen duurzaamheidsbeleid van de banken voldoen, stelt Milieudefensie. Palmoliebedrijf PT SAL in Indonesië bijvoorbeeld is nauw verbonden met First Resources, een van de bedrijven uit de fondsen die door alle drie de grote banken worden aangeboden. Dit soort palmolieproducenten verwoesten op grote schaal het regenwoud, vernietigen flora en fauna en verjagen de lokale bevolking van hun land.

'Banken voelen zich niet aangesproken'

De drie aangesproken banken hebben het rapport nog niet kunnen inzien, maar stellen in reacties aan Kassa zich niet aangesproken te voelen en er alles aan te doen de klant te laten beleggen in duurzame fondsen. Voor zover er wordt belegd in palmoliebedrijven worden die gehouden aan internationaal afgesproken duurzaamheidscriteria, stellen de banken. Daar waar misstanden optreden, gaan de banken in gesprek met de sector om die uit te bannen. Daarnaast is het uiteindelijk aan de klant zelf waarin hij belegt, stelt ABN AMRO. 

'Lelijke werkelijkheid'

Volgens Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie is er niet zoiets als het duurzaam regenwoud kappen voor palmolie en zijn afspraken daarover niet meer dan een rookgordijn om de lelijke werkelijkheid te verhullen. Jarenlange gesprekken met de sector hebben geen zichtbaar resultaat opgeleverd, stelt Schipper. Over het argument dat de klant zelf beslist waarin hij belegt: “ Omdat de meeste individuele beleggers niet veel financiële kennis hebben, nemen ze een adviseur in de arm: De bank. De bank - die zich duurzaam voordoet - adviseert hen dan bepaalde fondsen, maar verzwijgt dat daar foute palmoliebedrijven inzitten. Dan lever je een hele slechte dienst en informeer je de klant onvolledig. In het geval je duurzame fondsen met palmolie aanbiedt, durf ik zelfs te stellen dat de bank zijn klanten misleidt.

'Verplichte openheid'

De Nederlandse overheid zou samen met de EU ervoor moeten zorgen dat banken verplicht openheid geven over de duurzaamheid van leningen en beleggingen. Verzekeraar Aegon Nederland besloot eerder deze maand al haar geld uit de palmolie-industrie terug te trekken. Milieudefensie roept de banken op dit voorbeeld te volgen en alle banden met de palmoliesector te verbreken. Bron: Milieudefensie
Wil jij ook de banken oproepen zich helemaal terug te trekken uit de palmolie-industrie? Dat kan via deze website .   

Schijtlijster Trofee

De drie banken wilden niet naar de uitzending komen. Daarom kun je ze hier nomineren voor de Schijtlijster Trofee!

Meer weten over palmolie?

Kassa heeft eerder aandacht besteed aan de palmoliesector. Wil je meer weten over de omstandigheden in die sector? Lees dan hier ons achtergrondverhaal.

Reacties banken

ING , Rabobank en ABN AMRO hebben een reactie gegeven naar aanleiding van de uitzending. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor