Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfondsen mogen korting spreiden

24-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pensioen_02.jpg
Pensioenfondsen mogen de noodzakelijke verlaging van hun pensioenen onder voorwaarden over meerdere jaren spreiden. Ze mogen deze korting ook beperken tot maximaal 7 procent per jaar. Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.
Aanpassing rekenrente
De Krom, die de taken van de tot informateur benoemde minister Henk Kamp waarneemt, treft ook andere maatregelen om de pensioenfondsen meer lucht te geven. In overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) wordt de rekenrente aangepast waarmee de fondsen hun vermogen op lange termijn moeten becijferen. De rente wordt daardoor minder gevoelig voor schommelingen op de financiële markten. Pensioenfondsen hebben op dit moment veel last van de lage rente, waardoor hun dekkingspercentage vaak ver onder de vereiste 105 procent uitkomt.
'Kortingen niet van de baan'
Ondanks de tegemoetkoming zijn de pensioenkortingen niet van de baan, schrijft De Krom. Ze kunnen volgens hem in 2013 wat omvang betreft wel beperkt blijven tot wat begin dit jaar al is aangekondigd. Toen lieten 103 pensioenfondsen weten in 2013 te moeten korten. Dat zullen er volgens Sociale Zaken nu 81 worden. Ook zullen de kortingen vaak wat lager zijn. De exacte omvang wordt pas later duidelijk.
Maatregelen
Pensioenfondsen die een dekkingstekort hebben, kunnen volgend jaar wel een adempauze krijgen bij het verhogen hun pensioenpremies. Ze kunnen de kortingen ook spreiden. Ze moeten dan aan enkele strenge eisen voldoen. Zo moeten ze meer rekening houden met de gestegen levensverwachting. Ook mogen ze hun pensioenen pas verhogen als de dekkingsgraad boven de 110 procent uitkomt, in plaats van 105 procent, zoals normaal is. Verder moeten de fondsen voor de pensioenopbouw sneller rekening houden met een pensioenleeftijd van 67 jaar.
Langere termijn
Volgens De Krom zorgt het pakket maatregelen ervoor dat de pensioenen ook op langere termijn betaalbaar blijven. De ingrepen pakken positief uit voor de economie. De effecten zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau. Daaruit blijkt dat ze ,,niet eenzijdig gunstig of ongunstig voor één generatie'' zijn, schrijft De Krom aan de Kamer.
'Evenwichtig pakket'
Directeur Joanne Kellerman van DNB, die nauw betrokken is geweest bij de besluitvorming, spreek van ,,een evenwichtig pakket'', dat duidelijkheid verschaft aan de pensioenfondsen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!