Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Patiënten ergeren zich nog steeds aan moeilijke medicijnverpakkingen

12-02-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
4849 keer bekeken
  •  
moelijk te openen medicijnverpakkingen 1127
Uit rondvraag van Kassa bij vier patiëntenverenigingen en hun leden blijkt dat moeilijk te openen medicijnverpakkingen nog steeds een doorn in het oog zijn voor consumenten. Vooral voor mensen met onder meer reuma, MS, ALS, spierdystrofie, artrose of het Ehlers-Danlos syndroom (EDS) zijn dit soort problemen dagelijkse praktijk. Dat meldt Kassa.
Dat verpakkingen van medicijnen moeilijk te openen zijn, is een probleem dat al langer speelt. In 2017 stelde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) al dat medicijnverpakkingen voor ouderen beter moesten. Niet alleen ouderen, ook mensen met een aandoening ervaren problemen met verpakkingen.

7 op de 10 reumapatiënten heeft moeite met openen reumamedicijn

Uit eerder onderzoek van ReumaNederland blijkt dat 64 procent van de mensen met reuma moeite ervaart met het openen van eigen medicijnen. 71 procent ervaart bovendien problemen met het openen van de pilstrip van reumamedicijnen. Volgens de organisatie heeft dit vervelende gevolgen, omdat de kans bestaat dat een pil niet of te laat wordt ingenomen of dat het beschadigd raakt bij het openen. Dit probleem wordt groter als je bedenkt dat het veelgebruikte reumamedicijn methotrexaat (MTX) alleen nog maar in een pilstrip te verkrijgen is.
Het CBG stelt dat het niet meer dan logisch om bij verpakkingen rekening te houden met specifieke belemmeringen die een aandoening met zich meebrengt. In hoeverre zijn medicijnverpakkingen volgens andere patiëntenorganisaties en hun leden gebruiksvriendelijk? We vragen het MS Vereniging Nederland, Stichting ALS Nederland, Spierziekten Nederland en de Vereniging van Ehlers-Danlos patiënten (VED).

80 procent MS-patiënten ervaart problemen met medicijnverpakkingen

Uit een recente enquête van MS Vereniging Nederland onder 211 leden blijkt dat maar liefst 40 procent vaak en 38 procent soms problemen ervaart met medicijnverpakkingen. Dat betekent dat slechts 20 procent géén problemen heeft met medicijnverpakkingen. Met name de pilstrip leidt tot grote frustratie: 124 van de 211 leden ervaart hier problemen mee. Verder hebben 65 leden moeite met de kartonnen doos waar deze strip inzit. Een lid begrijpt niet waarom medicijnen voor bepaalde patiënten niet gebruiksvriendelijker kunnen. “Juist medicijnen voor mensen met problemen met hun (fijne) coördinatie en motoriek, moeten met het oog op de kwaal die het kan verminderen, zo worden verpakt dat innemen geen mijl op zeven is.”
Mensen met MS hebben veelal onvoldoende kracht of precisie om deze verpakkingen te openen. Bijna 7 procent is hierdoor altijd aangewezen op anderen om voor hen de verpakkingen te openen, 17,7 procent vaak en 41,5 procent soms. Slechts 29 procent van de leden is hiervoor niet op anderen aangewezen. Dit is problematisch, omdat het niet zelf kunnen openen van verpakkingen in enkele gevallen leidt tot latere of zelfs geen inname van een medicijn.
De moeite bij het openen van bijvoorbeeld een pilstrip leidt vaak tot het beschadigen aan een medicijn. Zo beschadigt bij 52 procent het medicijn soms (minder dan de helft van de keren). Eén van de leden geeft aan: “Bij het uitdrukken van de strip gaat de pil vaak kapot. Hierdoor kan ik deze niet meer innemen. Daardoor loopt ook heel de volgorde van mijn inname niet meer!”

Ook andere patiëntengroepen niet tevreden

Ook mensen uit andere patiëntengroepen vinden dat medicijnverpakkingen gebruikersvriendelijker kunnen. Zeker de helft van mensen met Ehlers-Danlos, een erfelijke aandoening van het bindweefsel, ervaart problemen met het openen van medicijnverpakkingen, schat de Vereniging van Ehlers-Danlos patiënten (VED) in. Volgens VED helpt het als medicijnen geleverd worden in een pot of als gebruik wordt gemaakt van een ‘baxterrol’, een medicijnrol.
Vereniging Spierziekten Nederland ziet dat ook mensen met een spierziekte problemen ervaren met medicijnverpakkingen. Uit een peiling op hun site, op verzoek van Kassa, komt naar voren dat zij met name problemen ervaren met de pilstrip. Mensen met spierziekten hebben vaak weinig spierkracht in een handen en een slechte fijne motoriek. Het uitdrukken van een pilstrip kost hierdoor grote moeite. Dat geeft ook Fred aan in de peiling. Hij kreeg voorheen zijn pillen los in een potje, maar nu in die ‘lastige’ pilstrips. Dat is “niet handig bij verminderde handfunctie”, stelt hij.

Mensen met spierziekten: ‘pillen in potje handiger dan in pilstrip’

Tegenwoordig zijn veel uitdrukblisters verpakt in een kartonnen doosje, dat wordt afgesloten met een sterke plastic plakker. “Met mijn vingers krijg ik dat niet open”, stelt Ada in de peiling. Een groot deel van de deelnemers aan de peiling geeft de voorkeur aan medicijnen in een potje, hoewel enkele mensen wél de voorkeur geeft aan medicijnen in een kartonnen verpakking.
Daarnaast leiden ook andere knijpverpakkingen, zoals een verpakking voor oogdruppels, tot grote frustratie en zijn zelfs de pillen in een pot vaak niet gebruikersvriendelijk vanwege de extra veiligheidssluiting. Hierdoor zijn problemen met medicijnverpakkingen voor mensen met verschillende ziekten dagelijkse praktijk.
Het gaat niet altijd fout: er zijn namelijk ook medicijnenverpakkingen die wel gebruiksvriendelijk zijn. Voor mensen met ALS is er een alternatief op de pilstrip voor het ALS-medicijn Riluzol. Deze is er ook in vloeibare variant, geeft Stichting ALS Nederland aan.

CBG: gebruiksvriendelijkheid van medicijn terugkomend dilemma

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bewaakt de veiligheid en werkzaamheid van medicijnen in Nederland. Het CBG ziet ook dat de gebruiksvriendelijkheid van medicijnen een dilemma is dat helaas steeds terugkomt. Het kijkt bij het beoordelen van medicijnen onder meer naar de verpakking. Echter, firma’s zijn zelf verantwoordelijk “voor het gebruiksvriendelijk ontwerpen van hun medicijnverpakkingen”, aldus Dymph van Drie – van den Boom, communicatieadviseur bij het CBG. Het CBG kan een medicijn niet afkeuren als de verpakking minder patiëntvriendelijk dan wenselijk is. “Firma’s kunnen (meer) aandacht besteden aan de gebruiksvriendelijkheid tijdens de ontwikkeling van het medicijn”, stelt de voorlichter.
De vele eisen waaraan een verpakking hoort te voldoen, hebben soms een verminderd gebruiksgemak als gevolg, stelt het CBG. “De beschermende functie van de verpakking weegt zwaar bij de beoordeling, omdat die direct van invloed is op de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van een medicijn.” Hierdoor is het volgens het CBG bijna niet te doen om een medicijnverpakking te ontwikkelen die voor iedereen persoonlijk even goed bruikbaar is. Zie hieronder de volledige reactie van het CBG.

Wat doet het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport?

In 2019 gaf de Tweede Kamer aan dat Bruno Bruins, de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen op de agenda moest zetten, en houden. Maar inmiddels is Bruno Bruins minister-af. Wat is er sindsdien gebeurd? Een woordvoerder van het ministerie geeft aan dat gebruikersproblemen aan de orde komen bij de overleggen tussen patiëntenorganisaties, het CBG en VWS. Op de vragen welke stappen er sinds 2019 zijn genomen en wat het ministerie kan doen om af te dwingen dat medicijnverpakkingen gebruiksvriendelijker worden, ontvangt Kassa geen direct antwoord.
De woordvoerder van het ministerie biedt wel een handelingsperspectief bij gebruikersproblemen. “Mochten medicijngebruikers toch nog problemen ervaren met een bepaalde verpakking of gebruik van een hulpmiddel dan kunnen zij dit melden via hun zorgverlener bij het portaal ‘Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI) van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik of aan het bijwerkingsinstituut Lareb. Via deze meldingssystemen komen gebruikersproblemen binnen bij het CBG”, aldus de woordvoerder. Zie hieronder de volledige reactie van het ministerie van VWS.
Een andere tip vanuit patiënten zelf is om de problemen door te geven aan je zorgverlener, bijvoorbeeld huisarts. Deze kan je klacht doorgeven. Daarnaast kun je je problemen ook doorgeven via Meldpunt Medicijnen.

Lees meer over medicijnen

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

linde44
linde44
19 feb. 2021 - 11:18
ik krijg al jaren Poolse insuline de ampullen zitten in doordrukstrippen maar deze zijn afgeplakt met Nederlandse tekst sticker deze moet je lossnijden om de ampul eruit te krijgen een belachelijke situatie al eens bij de apotheker aangekaart en bij de diabetes vereniging zonder resultaat overigens de doosjes van alle medicijnen zitten met een erg vervelend plakbandje dichrgeplakt.
J Kingma
J Kingma
19 feb. 2021 - 11:03
Waarom doen ze de medicijnen niet in potjes, het is een ondoenlijke zaak.
Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam
19 feb. 2021 - 9:50
Wij noemen het de " "kinderslot terreur" er wordt door iedereen verwezen naar het gevaar voor kinderen. Alleen worden de ouderen over het hoofd gezien. Je krijgt bijna geen enkel artikel meer open zonder gereedschaps kist, met schroevedraaiers, tangen, messen en tapijt scharen. Levens gevaarlijk, maar ook extra tv zenders(erotiek) na iedere zap, weer je pin code in toetsen. Je wordt er gek van. schei hiermee uit, je wordt er moedeloos van. Of zorg dat het is uit te schakelen, ze zeggen dat dat kan, maar is schijn. Het lukt je niet..
JoyMil1220
JoyMil1220
13 feb. 2021 - 13:26
De verpakking van medicijnen is ook erg onhandig. 10 of 30 per strip, terwijl je er meestal 1 per dag nodig hebt. Dus ga je de strips verknippen. Een stuk van 7 en meestal een rest van 3 (bij strips van 10). Na 3 verknipte strips heb je dus allemaal losse stukken van meestal 3 die je wer moet samenvoegen tot een set voor 7 dagen. Als je wat ouder bent en het allemaal niet meer zo goed snapt, gaat er snel wat mis op deze manier. Waarom niet zorgen voor strips van 7 of 14 tabletten?
bv-user-73
bv-user-73
13 feb. 2021 - 9:08
Medicijnen in doordrukstrips zijn bovendien ook nog eens milieu onvriendelijk want mogen niet met plastic weggegooid worden.
dietjewijka
dietjewijka
13 feb. 2021 - 0:14
Mijn, reeds overleden, man kreeg in zijn laatste maanden een drankje om de stoelgang te verbeteren. Aangezien ikzelf ook niet de macht of kracht had dit te openen met een waterpomptang toch nog gelukt. Ook bij de apotheker gemeld. Konden ons hiermee niet helpen. Zelfs de verpleegkundige, die bijna dagelijks over de vloer kwam, lukte het niet!....
Jaappostma
Jaappostma
12 feb. 2021 - 17:27
Men krijgt voor 3 maanden tabletten, deze zouden in plastic busjes kunnen, goedkoper dan strips
astra29
astra29
12 feb. 2021 - 17:12
Ook ik als gezonde jongere oudere heb problemen met het uitnemen van medicijnen uit sommige strips. De verpakking , zowel de metalen onderfolie alsook de kunsstof bovenfolie zijn vaak te dik waardoor het materiaal zich niet laat indrukken. Voor wat betreft het feit dat ouderen vaak veel meer apotheek kosten betalen kan ik beamen. Ook mijn apotheek maakt veel fouten waardoor de rekeningen naar de zorgverzekeraar vaak veel hoger uit vallen dan zou moeten. De meeste patienten hebben hier vaak geen weet van, want het controleren van zorgkosten is bijna een specialistische bezigheid. Ik heb wel vaak geklaagd en krijg dan ook regelmatig te horen, waar maak je je druk over de kosten worden wel betaald. Ook mijn verzekeraar -althans de medewerker van de verzekeraar - maakt zich geenszins druk over dit soort dingen. Ook zie ik dat er vaak honderden euro's ten onrechte worden opgevoerd door zorgverleners onder het mom van , het is legaal mogelijk. Geen wonder dat onze zorg onbetaalbaar wordt.
Leo Hellemons
Leo Hellemons
12 feb. 2021 - 15:24
xx
jennyfens@hotmail.com
jennyfens@hotmail.com
12 feb. 2021 - 14:53
Niet alleen zou een pot met 90 pillen handig zijn maar ook strips waar je in één keer de achterkant aftrekt is een idee. Vooral voor mensen die weekdoosjes gebruiken.
Leo Hellemons
Leo Hellemons
12 feb. 2021 - 14:08
xx
ASibbes
ASibbes
12 feb. 2021 - 12:53
Het is te gek voor woorden dat medicijnen ontoegankelijk zijn, juist voor mensen die ze nodig hebben. Reuma-medicijnen in een verpakking waar geen reumapatiënt bij kan. Dit is niet alleen heel lastig voor de patiënt, maar zadelt de maatschappij ook met veel hogere kosten op. Doordat mensen hun medicatie niet kunnen gebruiken, wordt vaak naar een ander medicijn uitgeweken. Dat is vaak duurder. Persoonlijk voorbeeld: De genoemde Metotrexaat kan ik niet uit de doordrukstrip krijgen. In een potje mag het niet meer geleverd worden. Dat ging tientallen jaren goed, maar ineens is het gevaarlijk. Gelukkig is dit medicijn ook in injectievorm toe te dienen. In plaats van 1x per week een paar pillen, 1 x per week een injectie. Prima, probleem opgelost. Wel is het zo, dat één injectie (=weekdosis) meer kost dan een jaardosis(!) pillen. Dus dankzij de kortzichtigheid van regelgevers worden we allemaal op hoge kosten gejaagd. Overigens kan ik door die injecties wel gewoon blijven werken (en belasting betalen). Daarnaast is het mensonterend om altijd maar aan iedereen hulp te moeten vragen om je pillen te mogen slikken. Ik heb gelukkig een partner die me kan helpen, maar als je alleen woont moet je even bij je buren langs om je medicijn te mogen slikken. Daarnaast is mijn apotheker zo vriendelijk om andere reumamedicatie uit de doordrukstrip te halen en in een potje te doen. Maar dat kost ook tijd. Als ze meerdere mensen op een dag met deze vraag in de apotheek hebben, kost dat heel veel tijd. Medicijnen in een toegankelijke verpakking heeft op veel fronten een groot voordeel. In de grondwet is geregeld dat iedereen recht heeft op toegang tot de gezondheidszorg. Waarom geldt de grondwet dan niet voor mensen met reuma, of een andere chronische aandoening?
pietro1948_54583
pietro1948_54583
12 feb. 2021 - 12:43
Een keer per week vul ik mijn medicijndoosjes (een voor elke dag) met mijn medicijnen. En elke week breken of splijten mijn nagels en hou ik pijnlijke vingertoppen over aan deze exercitie. Slechts bij een enkel medicijn krijg je de pillen gemakkelijk uit de strips. Vaak is de folie van de strips veel te dik en te taai. Soms moet je zó nard drukken dat de pillen door de kamer vliegen. Zijn die farmaceuten nou écht niet in staat om makkelijk hanteerbare strips te maken? Of interesseert het hen niet, want de pillen-omzet stijgt er niet door. De patiënt heeft gewoon niets te zeggen over welk merk pillen hij krijgt.
Leo Hellemons
Leo Hellemons
12 feb. 2021 - 12:29
1- Typ in Google in "pillenuitdrukker" ( o.i.d. ) en je kunt voor € 10,-- een uitstekend apparaatje om pillen uit de strip te drukken bestellen. 2- Losse pillen worden zacht en verliezen hun kracht. 3- Op elke strip moet in zeer grote letters naam pil komen te staan.
1 Reactie
spikkel
spikkel12 feb. 2021 - 18:25
De reviews van die 'pillenuitdrukkers' zijn niet echt positief. Mensen krijgen alsnog de pillen er niet uit of alleen met heel veel kracht. Dat lost het probleem niet op.
weethet
weethet
12 feb. 2021 - 12:26
Ik vraag me al lang af waarom pillen niet in potjes zitten i.p.v. die strips. aantal en gemak verschilt nog l per fabrikant. Een verpakking van 10 stuk is wel raar als je er 1 of meer per dag moet nemen.... 1 van mijn medicijnen is inderdaad per 7 verpakt in makkelijk te openen strips.
Tommymicky
Tommymicky
12 feb. 2021 - 12:00
Je hebt ook de zogeheten medicijnen op rol,dan zitten alle pillen die je perdag nodig hebt in 1 zakje ...het nadeel is alleen dat je daar dan elke week voor naar de apotheek moet,waarom niet ook gewoon voor 2a 3maanden,dat kan nu toch ook met de medicijnen die in vervelende doordrukstrips zitten
2 Reacties
ASibbes
ASibbes12 feb. 2021 - 13:00
Die rollen worden alleen gebruikt voor medicijnen die je iedere dag gebruikt. Bij bijv. reuma gebruik je ook medicatie maar een of twee keer per week.
spikkel
spikkel12 feb. 2021 - 18:20
Niet alle medicatie mag in die rol. Opiaten en slaapmedicatie bijvoorbeeld. Pijnpleisters passen er niet in en gebruik je ook niet dagelijks. Dan krijg ik het overgrote deel van mijn medicatie alsnog in blisters geleverd.
tenormin
tenormin
12 feb. 2021 - 11:48
Het is, zeker in het afgelopen jaar, bijna een crime geworden om een doosje te openen. Waar men eerst nog gewoon het doosje kon openen zit nu een plakker; kennelijk met de bedoeling om je voorgeschreven medicatie maar niet meer in te nemen. Zo sterk dat de schaar niet helpt. Gebruik nu een scalpel, hartstikke gevaarlijk nutuurlijk, maar op de normale manier is het niet te openen. Heb het hier over Atorvastastatine, Atenolol, Nitrofurantoin, Salbutamol en nog 3 andere medicijnen. Is het doosje eindelijk open komt het volgende probleem. De doordrukstrips lijken wel van metaal gemaakt (overdreven). Ik heb nu maar zelf glazen potten gekocht, het etiket van de doosjes afgehaald en spendeer dan een middag om alles over te gooien in de glazen potten. Ik heb geen permanente Artritis maar, telkens een acuut opkomende. Dan lukt eigenlijk niets meer. Enige optie is dan om met mijn tanden de dekseltjes van de potjes te halen. Dat lukt dan wel, gelukkig. Heb het aan huisarts wel doorgegeven, maar dat helpt niet natuurlijk. Zeker het laatste jaar niet. En als ik dan zie wat het kost: de meeste tabletten kosten heel weinig: de terhandstelling kosten zijn echt buiten proportie; en dat 4 x per jaar.
4 Reacties
weethet
weethet12 feb. 2021 - 12:14
Vervelend te horen dat u zoveel last heeft. Ik zou niet uw tanden (mis)bruiken maar gewoon een potopener. er zijn vele modellen. Ooit heb ik er een met verstelbare rubberband gekocht maar de metalen werken prima of de waterpomptang!
adriaan_68824
adriaan_6882412 feb. 2021 - 14:05
Klopt. Waarom geen normaal, en makkelijk weer te hersluiten, doosje. Bijvoorbeeld het "gewone" paracetamol doosje.
Donuts
Donuts12 feb. 2021 - 14:07
Die plakkertjes op een doosje zijn zelfs met een kinderschaartje nog door te knippen.
Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam19 feb. 2021 - 9:59
Ja, deed ik ook, voor een hele week in potjes. En ze vliegen als of je met een spelletje bezig bent allemaal over de vloer, lekker hygiënisch!
Anny van Roij
Anny van Roij
12 feb. 2021 - 11:37
Ik zie dat online verschillende pillenuitdrukkers worden aangeboden. Wellicht een idee om deze eens te testen. Ik zie bij geen van de drukkers een review zodat niet duidelijk is of deze apparaatjes werken voor mensen met verminderde hand functie.
1 Reactie
ASibbes
ASibbes12 feb. 2021 - 12:58
De meeste pillenuitdrukkers zijn gemaakt voor mensen met kracht in hun handen. En laat dat nu net bij de meeste mensen met bijv. reuma een probleem zijn. Bovendien is het belachelijk dat je een extra hulpmiddel nodig hebt om bij je medicijnen te komen.
spikkel
spikkel
12 feb. 2021 - 11:36
De oplossing is zo simpel .... 90 tabletten in een potje zonder veiligheidssluiting, doosje erom, probleem opgelost. Het is goedkoper dan al die blisters en het scheelt ook nog een berg afval. Nog een probleem opgelost. De produktie van tabletten met een breuklijn die je met geen mogelijkheid doormidden kan breken moeten ze ook aanpakken. Sandoz kan pillen maken die je heel makkelijk doormidden kan breken. Een anti-stolling medicijn krijg je in makkelijk te breken pillen. Een epilepsie medicijn van Sandoz krijg je met de tablettensplitter nog niet doormidden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor