Volgens directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dragen kosten voor parkeren bij aan de stijgende zorgkosten voor patiënten. Schellekens is niet principieel tegen betaald parkeren, maar de tarieven zijn volgens hem wel een probleem. "Die worden steeds hoger. Voor de gemiddelde patiënt, die een keer per jaar naar het ziekenhuis gaat, is het nog best wel op te brengen. Maar als je een chronische patiënt bent en je komt er met enige regelmaat, dan begint het aardig aan te tikken."
Dat verklaarde de directeur van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in 'Dit is de Dag'. Schellekens ging in de uitzending in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van dit Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.
Volgens Schellekens zijn er manieren om parkeerkosten te drukken. Ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld uitrijkaarten verstrekken aan patiënten die er vaak komen, vindt hij. Ook kunnen ze in zijn ogen nog meer inzetten op digitale zorg, met beeldbellen, thuismonitoring en consulten op afstand. Veel patiënten zijn daar ook klaar voor, blijkt volgens Schellekens uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. "Als we digitaal goed gas kunnen geven, kunnen we zorgen dat een hele grote patiëntenstroom niet meer naar het ziekenhuis hoeft."
Van Gorsel van het Meander Medisch Centrum zei in op Radio 1 dat zijn ziekenhuis wat betreft digitale zorg al veel meer doet dan voor de coronapandemie, maar dat er altijd extra stappen kunnen worden gezet. Parkeertarieven blijven volgens hem nodig omdat ziekenhuizen er een deel van hun kosten mee dekken. "En je voorkomt dat omwonenden hun auto parkeren in de garage van het ziekenhuis."
Volgens Van Gorsel bieden veel ziekenhuizen kortingsregelingen aan voor patiënten die vaak in het ziekenhuis moeten zijn.
Verder kunnen patiënten parkeerkosten als aftrekbare kosten opvoeren bij de Belastingdienst, hoewel Van Gorsel die oplossing ook "ingewikkeld" noemt. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!