'Patiënt voelt zich iets minder vaak veilig'
30-10-2018
• leestijd 2 minuten
Mensen voelen zich iets minder vaak in veilige handen bij Nederlandse zorginstellingen dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie onder bijna 9000 mensen.
De soorten zorginstellingen die genoemd worden in het
onderzoek
zijn onder anderen het ziekenhuis, de huisartsenpraktijk, een kliniek of specialistisch centrum en verpleeg- of verzorgingshuizen.
Veiligheid hangt af van aandacht zorgverlener
Volgens de onderzoekers voelt 43 procent van de ondervraagden zich altijd veilig, bij 44 procent is dit 'meestal' het geval. In 2015 was dit nog respectievelijk 46 en 45 procent. Veiligheid hangt vooral af van de mate waarin een zorgverlener aandacht heeft voor de patiënt, goed uitlegt wat er gebeurt en de vragen van de patiënt goed beantwoordt.
Bij vier op de tien patiënten ging iets mis
Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna vier op de tien Nederlanders in de afgelopen twee jaar wel eens meemaakten dat er iets mis ging in de zorg. In meer dan de helft (56 procent) van de gevallen gebeurde dat in het ziekenhuis, op afstand gevolgd door de huisartsenpraktijk (9 procent). De meeste fouten en bijna fouten worden gemeld in het ziekenhuis. 29% zegt dat de foute diagnose werd gesteld door de huisarts. Als het niet goed gaat bij een behandeling, wijzen mensen vaak naar het ziekenhuis.
Medische fouten
Het gaat vooral fout bij het verstrekken van medicatie, het stellen van een diagnose, bij een behandeling en bij een opname of verblijf in een instelling. ,,Nog altijd sterven er jaarlijks zo’n duizend mensen als gevolg van medische fouten. En nog altijd lopen duizenden mensen (blijvende) gezondheidsschade op die vermeden had kunnen worden'', aldus de patiëntenorganisatie.
Bronnen: ANP/ Patiëntenfederatie Nederland