Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Patiënt krijgt medische gegevens in beheer op smartphone of pc'

19-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
zorg bloeddruk dokter patient medicijnen 930
Er komt mogelijk een nieuw systeem met gegevens van patiënten, waarover iedereen persoonlijk kan beschikken. De Patiëntenfederatie is bezig met een proef waarbij alle gegevens die van iemand bekend zijn bij onder meer huisarts, apotheek en ziekenhuis samengevoegd worden. "We maken afspraken over een standaard waarbij die gegevens gebundeld kunnen worden als de patiënt en zorgverlener het allebei willen", zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in de Volkskrant .

'Persoonlijke gezondheidsomgeving' voor patiënten

Het doel is dat iedereen die het wil zijn medische gegevens in eigen beheer krijgt, op een zogeheten 'Persoonlijke gezondheidsomgeving' (pgo). Dat kan zijn op een computer, tablet, geheugenkaart of op de mobiele telefoon. Daar kunnen de gegevens worden ingezien. Wie het wil kan de medische informatie delen met zorgverleners.

'Betere uitwisseling van gegevens'

Met de pgo moet iedereen, ook laaggeletterden, overweg kunnen vindt minister Bruins: "Er wordt nu een praktijkproef gedaan, die in de zomer afgerond moet zijn." De patiëntinformatie wordt via apps gebundeld. Het moet leiden tot een betere uitwisseling van gegevens, waardoor bijvoorbeeld misverstanden tussen zorgverleners over medicijngebruik voorkomen kunnen worden.

Minister: Patiënt krijgt regie over medische gegevens

Het ministerie van Bruins geeft 3 miljoen subsidie aan het project, dat veel weg heeft van het elektronisch patiëntendossier (EPD). In april 2011 haalde de Eerste Kamer een streep door het EPD omdat de privacy onvoldoende kon worden gegarandeerd. Maar volgens Bruins is er een belangrijk verschil. "De regie ligt bij de patiënt", die krijgt feitelijk de medische gegevens in eigen beheer. Patiënten bepalen dus zelf welke gegevens er in de pgo komen. Dat doen ze in overleg met zorgverleners zoals de huisarts, apotheker, het ziekenhuis en de fysiotherapeut.

'Veiligheid beter dan van DigiD'

Volgens de Patiëntenfederatie moet de beveiliging van het systeem aan de hoogste eisen voldoen en beter worden dan DigiD, het beveiligde communicatiesysteem van de overheid. Bruins wijst erop dat er al apps zijn waar medische gegevens mee gebundeld kunnen worden. "Nu worden de spelregels vastgelegd", aldus de minister. ANP/Volkskrant/Kassa
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!