Grote groepen patiënten moeten mogelijk twee keer hun eigen risico betalen. Dat komt omdat steeds meer ziekenhuizen de planbare zorg afschalen of staken. Volgens Patiëntenfederatie Nederland gebeurde het bij de vorige coronagolven ook, maar is er sindsdien nog niets veranderd. Dat meldt BNR.
Ziekenhuizen werken met het zogenoemde Diagnose Behandel Combinatie (DBC) systeem. Daardoor kan het voorkomen dat mensen twee keer hun eigen risico moeten betalen voor één medische behandeling.
Bij je eerste afspraak in of bezoek aan hetziekenhuis start meteen het DBC-zorgproduct. De eerstebehandelingsperiode wordt aangemerkt voor de duur van 90 dagen. Als je daarna niet meer naar de specialist gaat, openthet ziekenhuis een ‘leeg vervolgtraject’ dat 120 dagen duurt. Datdoen ze omdat je dan, als dat nodig is, weer zonder verwijzing terechtkunt inhet ziekenhuis. Een DBC heeft een geldigheidsduur van maximaal 120 dagen.
Kassa besteedde in 2019 ook al aandacht aan de problematiek rondom de DBC en eigen risico. Bekijk het fragment hieronder.
Bron: BNR/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!