Links géén mobiele flitspaal, maar bij gebrek aan geschikt beeld een afbeelding van een reguliere flitspaal
Sinds twee jaar maakt het Openbaar Ministerie gebruik van mobiele flitspalen. Door de mobiele flitsers zijn er in de eerste acht maanden van dit jaar al meer snelheidsboetes uitgeschreven dan in 2023. Dat is gebleken uit onderzoek van Independer. Waar is de kans op een boete het hoogst?
In 2023 waren de mobiele flitsers samen goed voor het uitschrijven van 472.287 snelheidsbekeuringen. In augustus dit jaar stond de teller al op 527.502. Een forse toename.
De strategische plaatsing en wisselende locaties maken het voor de automobilist moeilijk om erop te anticiperen. Een effectief middel dus voor het OM, gezien er door het gebruik van mobiele flitspalen gemiddeld tweemaal zoveel snelheidsovertredingen worden geregistreerd dan door ‘traditionele’, vaste flitspalen.
Het aantal mobiele flitspalen is ook toegenomen. Vorig jaar stonden er in ons land 62 mobiele flitsers. Inmiddels zijn het er 110. Meer over dit onderzoek lees je bij Independer.
De grootste toename zien we in Zuid-Holland. Daar zijn in de eerste acht maanden van dit jaar al meer dan twee keer zoveel snelheidsbekeuringen uitgeschreven dan in heel 2023. Een toename van 115,3 procent. Op de tweede plek staat Utrecht (+110,2%). Noord-Holland vinden we terug op de derde plek (+100,2%).
De meeste bekeuringen door een mobiele flitspaal zijn uitgedeeld op de A16 bij Rotterdam. Daar heeft één enkele mobiele flitspaal in de eerste acht maanden van dit jaar al meer dan 100.000 boetes uitgeschreven. Ook in de Gelderse gemeente Voorst is veel geflitst. Twee mobiele flitspalen zijn daar samen goed voor meer dan 40.000 bekeuringen.
Wie op de bon is geslingerd, reed gemiddeld 8,2 kilometer per uur te hard. Dat is een gemiddelde, want in sommige gemeenten ligt die snelheid fors hoger. In de Utrechtse gemeente Houten gaat het om een gemiddelde van 31 kilometer per uur boven de limiet. Gevolgd door het Limburgse Beesel (+29,9 km/h).
Wanneer je met een overschrijding van meer dan 30 kilometer per uur wordt betrapt, is dat een zware overtreding. En kan dat gevolgen hebben voor je autoverzekering. Je bouwt er een strafrechtelijk dossier mee op en dat moet je melden bij je verzekeraar.
Dat kan negatieve gevolgen hebben bij het aanvragen van een nieuwe verzekeringspolis.
De verzekeraar kan de polis weigeren of een hogere premie gaan vragen. Als je een strafrechtelijk verleden verzwijgt en de verzekeraar daarachter komt, kan de verzekering zelfs worden stopgezet.
En dan de vraag waar het allemaal om draait: welke mobiele flitspalen zijn het meest actief en waar loont het dus extra de moeite om je gewoon aan de geldende maximumsnelheid te houden?
De top 10 is als volgt:
Bron: Independer
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!