Blauwalg is een cyanobacterie. Het leeft van voedingsstoffen in het water. Wanneer het water opwarmt, gaat de balg bloeien en vormt het een drijflaag op het water. Hieruit komen voor mensen giftige toxines vrij, wat kan leiden tot milde tot ernstige gezondheidsklachten.
Op veel plekken stond het water in sloten, rivieren, plassen en meren al laag door de droogte. Het is nu al een week zeer warm. Hierdoor loopt de temperatuur van laagstaand water heel snel op. Onder meer voor de Delftse Hout en in Zeeland en voor de Waterlinie bij Zeewolde gelden waarschuwingen.
Er is een sproeiverbod ingesteld voor landbouwers in de Brabantse Auvergnepolder om het water in de polder op peil te houden. De landbouwers mogen niet meer sproeien nu er geen vers water meer wordt aangevoerd vanuit het Schelde-Rijnkanaal. Hoelang het verbod geldt, hangt af van de groei van de blauwalgen, aldus het waterschap.
Provincies en waterbeheerders controleren de kwaliteit van het zwemwater op 770 plekken in Nederland. Op zwemwater.nl is te vinden waar veilig gezwommen kan worden.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!