Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Particuliere huurwoningen overstijgen koopwoningen in Amsterdam

02-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
woning huis kopen huren hypotheek 1127

De particuliere huursector in Amsterdam is inmiddels groter dan de voorraad koopwoningen, zo blijkt uit het 'Wonen in Amsterdam' (WIA) onderzoek van de gemeente. Dit komt waarschijnlijk door zogenoemde buy-to-let woningen die worden gekocht om te verhuren, en keep-to-let woningeigenaren die ergens anders gaan wonen en hun woning niet verkopen, maar verhuren.

Het onderzoek wijst uit dat in twee jaar tijd zo’n 10.000 huizen van de koopmarkt naar het dure particuliere huursegment zijn verschoven. Het aantal particuliere huurwoningen steeg met bijna 12.000 naar 137.400. Het aandeel koopwoningen in de Amsterdamse woningvoorraad bedroeg in 2021 daardoor 28,8 procent, terwijl het aandeel particuliere huurwoningen 30,5 procent was. In 2019 was dit nog respectievelijk 30,8 en 28,5 procent. De huurprijs voor nieuwe huurders in de vrije sector is daarnaast verder gestegen, naar gemiddeld 1466 euro.

Sociale huur stagneert

Het aantal sociale huurwoningen van corporaties is gelijk gebleven, terwijl er meer mensen op een sociale of middeldure huurwoning zijn aangewezen dan er huizen beschikbaar zijn, zo blijkt verder uit het onderzoek. Het aantal sociale huurwoningen van particuliere verhuurders nam met 7500 woningen fors af. Die afname komt door de prijsstijgingen van huizen en het meetellen van de WOZ-waarde in de puntentelling die wordt toegepast voor sociale huurwoningen van particulieren. Daardoor worden betaalbare sociale huurwoningen op grote schaal geliberaliseerd en verdwijnen ze naar het dure huursegment. Voor de lage- en middeninkomens is het daardoor steeds moeilijker om betaalbaar te wonen in de stad, aldus de gemeente.

Opkoopbescherming

De landelijke opkoopbescherming die binnenkort van kracht wordt, moet het opkopen van woningen voor de verhuur tegengaan, geeft de gemeente aan. Door die opkoopbescherming moeten woningen onder de 512.000 euro minimaal vier jaar bewoond worden door de koper. De wethouder Wonen en Bouwen, Jakob Wedemeijer, stelt dat de nieuwe wooncijfers laten zien dat de wooncrisis niet wordt opgelost met alleen het bijbouwen van woningen. "We bouwen in Amsterdam massaal bij, maar dat is dweilen met de kraan open als door landelijk beleid en enorme huurverhogingen de bestaande betaalbare woningen in rap tempo naar het dure huursegment blijven wegstromen. Landelijke huurprijsregulering is hard nodig om de prijsstijgingen in de bestaande woningvoorraad te kunnen beperken."

Bron: Gemeente Amsterdam/ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor