Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Parkeren melkkoe ziekenhuizen

  •  
26-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
358 keer bekeken
  •  
parkeerautomaat_01.jpg
Het is al geen pretje om naar het ziekenhuis te moeten en uit onderzoek van Kassa blijkt dat je bij sommige ziekenhuizen ook nog eens flink moet betalen voor een parkeerplaats. Waar betaal je goud geld voor een plek en waar is het gratis?
Gratis parkeren
Kassa onderzoekt de parkeertarieven bij ziekenhuizen door heel Nederland. De verschillen zijn enorm. Kort parkeren, even een uurtje op ziekenbezoek kan gratis in Van Weel Bethesda ziekenhuis en het Curamare ziekenhuis, beiden in Dirksland. Maar ook het Zorgsaam ziekenhuis in Terneuzen, het Diaconessenhuis in Meppel en het Wilhelmina ziekenhuis in Assen hebben gratis parkeerplekken.
Duurste ziekenhuizen: top 3
En verder moet je overal betalen. De top drie van duurste bezoekuurtjes:
Op nummer drie voor één uurtje parkeren betaal bij het AMC in Amsterdam 3,00 euro. Op nummer 2 het VU Medisch Centrum in Amsterdam 3,33 euro. Op nummer één het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis óók in Amsterdam daar tik je na een bezoekuurtje wel 4 euro af.
Langer parkeren
Moet je langer in het ziekenhuis zijn sta je in de provincie nog steeds gratis geparkeerd maar voor één dag in de parkeergarage van het ziekenhuis loopt de meter aardig op bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam 25,00 euro en het VU Amsterdam 27,50 en het OLVG spant wederom de kroon met een dagkaart van maar liefst 36,00 om alleen je auto te kunnen stallen...
Kortingskaarten
Het VU medisch centrum, ook uit Amsterdam, heeft laten weten dat zij een kortingsregeling kennen. Alleen kwamen ze erachter dat hun medewerkers hier niet van op de hoogte waren, daar komt nu dus verandering in. En de nummer drie van de lijst, Erasmus Medisch centrum, heeft twee kortingsregelingen. Overigens blijken de meeste ziekenhuizen wel een dergelijke kortingskaart te hanteren bij lang verblijf of steeds terugkerend verblijf.
Reactie OLVG
Het OLVG zegt in een reactie geen kortingskaarten te hebben omdat dit niet in de parkeerrichtlijnen van de gemeente Amsterdam staat. De gemeente daarentegen zegt dat het ziekenhuis wel degelijk kortingskaarten mag hanteren, maar dat ze dit wel zelf moeten aanvragen. En dat is volgens hen tot op heden nog niet gebeurd.
SP: landelijk beleid
In de studio zit SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven. Hij vindt het echt belachelijk dat een ziekenhuis 8 euro per uur vraagt om te mogen parkeren. "Je gaat al niet uit vrije wil naar het ziekenhuis, er is dan echt iets aan de hand. Je kan dan niet de hoofdprijs vragen om daar dan te mogen parkeren. Het tarief moet kostendekkend zijn, niet winstgevend," aldus de SP'er. Van Gerven pleit er dan ook voor dat er een landelijk beleid moet komen dat alle ziekenhuizen een kortingskaart/ uitrijkaart moeten regelen voor hun patiënten.
Parkeerkosten nergens vergoed
Veel mensen denken dat de parkeerkosten wel vergoed worden door de zorgverzekering of de belastingdienst. Dat blijkt niet zo te zijn. Navraag bij de vier grootste zorgverzekeraars  (Menzis, Achmea, VGZ en CZ) en hun dochterondernemingen leert dat bij geen van hen de parkeerkosten worden vergoed. Bij sommige verzekeraars worden wel de reiskosten van en naar het ziekenhuis vergoed, maar dat ligt bij verzekeraar en bij verzekering anders.
De belastingdienst vergoedt alleen sommige reiskosten wanneer je zelf (of je kinderen/ huisgenoten) bent opgenomen. Maar ook hier zitten de parkeerkosten niet bij. Voor alle precieze aftrekposten, kijk op de site van de belastingsdienst.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!