Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Via apps het internetgebruik van je kind controleren, goed idee of niet?
02-12-2017
•
leestijd 3 minuten
•
1167 keer bekeken
•
Voor veel ouders waarschijnlijk een herkenbaar verschijnsel: je kind spendeert uren achter de tablet en smartphone, en daar wil je eigenlijk wel wat meer controle op kunnen uitoefenen. Om daarop in te spelen zijn er apps ontwikkeld die ouders op verschillende wijzen de mogelijkheid bieden om toezicht te houden op het internetgebruik van het kind. Dit zijn de zogeheten
parental control
apps. Je kunt dan bijvoorbeeld een tijdsslot instellen of bepaalde websites of apps voor je kind blokkeren. Maar zou je een kind überhaupt wel via een app moeten controleren?
Jonge kinderen kwetsbaar
Kinderen kunnen online van alles tegenkomen, zoals heftige geweldsbeelden of andere video’s die niet geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd en waar kinderen erg van kunnen schrikken. Vooral jonge kinderen kunnen zelf nog niet sturen wat ze online te zien krijgen, stelt pedagoog
Krista Okma
, en in dat geval kan filter software of een veilige modus op
YouTube
instellen goed helpen om te voorkomen dat zij ongeschikte inhoud tegenkomen. Maar er zijn bedrijven die nog verder gaan, en apps hebben ontwikkeld waarbij ouders nog specifiekere inzage hebben in wat hun kinderen online doen en wanneer ze dat mogen doen, en dat ook op ieder moment van de dag via een app kunnen inzien.
Controle apps
We bekijken een aantal voorbeelden van dit soort controle apps met Merijn Dogge, techjournalist bij
Bright.nl
. Deze
parental control
apps bestaan uit een ouder-, en een kinderapp; als ouder installeer je de ouderapp op je eigen telefoon, en de kinderapp op het apparaat van je kind, dat je als ouder via je eigen telefoon kunt beheren. Merijn bekijkt in de reportage de volgende apps:
Boomerang
Bij Boomerang kun je onder anderen aangeven hoe lang je kind online mag zijn en welke leeftijdsgrens je wilt aanhouden, zodat apps die niet geschikt zijn onder de aangevinkte leeftijdsgrens worden verwijderd van het apparaat.
Screentime
ScreenTime is een soortgelijke app en werkt met belonen en straffen, vooral gericht op de tijd die kids online mogen besteden. Als ouder kun je een taak invullen waarmee het kind, als de taak volbracht is, extra ‘schermtijd’ kan verdienen.
OurPact
De basis van deze app is vrij beperkt. Je kunt instellen wanneer een apparaat online mag zijn, maar al snel moet je voor meer functies overstappen naar een duurder abonnement. Dan zou je bijvoorbeeld ook via de app kunnen inzien waar het apparaat van het kind zich op dat moment bevindt.
Ouders, toon positieve interesse
Pedagoog Krista Okma stelt dat door dit soort controle apps er eigenlijk een soort schijnveiligheid wordt gecreëerd, waarbij kinderen niet leren om zelf sturend te zijn, terwijl ze dat later wel nodig hebben. Het is daarom belangrijk om je als ouder niet alleen te richten op de tijd die kinderen online besteden, maar vooral om positieve interesse te tonen voor wát je kind online doet. Kinderen willen daar ook graag over vertellen, en zo kun je samen al tijdens de basisschooltijd een moreel mediakader afbakenen waar kinderen later baat bij hebben in de pubertijd als ze al meer in hun eigen wereld zitten en dat gesprek misschien lastiger is. “Een gezonde betrokkenheid en nieuwsgierigheid, net zoals je dat met alle andere dingen in het opvoeden doet”, zegt Okma.