Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Paardenvlees in twee van de zes hamburgers

03-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
733 keer bekeken
  •  
195x90_hamburger_01.jpg
De betekenis van het woord hamburger staat in de Van Dale als ham•bur•ger de; m -s (broodje met een) schijf gebraden gehakt . Groot was dan ook onze verbazing toen wij de uitslag kregen van de herkomst van de zes hamburgers uit zes landelijke fastfoodketens in Nederland. Twee van de zes hamburgers blijken een ander slachtdier te bevatten dan rund.
Voor de helft paardenvlees
Alle hamburgers van de zes landelijke fastfoodketens zijn onderzocht door een gerenommeerd onderzoeksbureau op herkomst. De hamburger van NS-keten Smullers bevat volgens dit onderzoek 1/3 varkensvlees, 1/3 pluimveevlees en 1/3 paardenvlees. NS is tot het moment van uitzending nog niet in de gelegenheid geweest om te reageren op deze resultaten. De hamburger van Smulwereld bevat volgens het onderzoeksbureau 50% rundvlees en 50% paardenvlees. Smulwereld is het niet eens met deze resultaten en stelt een contraonderzoek in naar de herkomst van de burger. Alle andere burgers die we getest hebben bevatten allen 100% rundvlees.
Paardenvlees
In de studio legt vleesdeskundige Dé van de Riet uit dat het helemaal niet vreemd is dat paardenvlees gebruikt wordt in de Nederlandse hamburgers. Een hamburgers is namelijk volgens de Nederlandse Warenwet geen beschermd product. Er hoeft niet 100% rundvlees in te zitten. Een hamburger mag ook samengesteld zijn uit andere vleessoorten, maar het etiket of de verpakking moet wel vermelden wat voor vlees erin zit. "Mensen verwachten dat een hamburger van rundvlees is, maar dat hoeft dus niet. Het is ook niet verboden als er varkensvlees of paard in verwerkt is. Die voorschriften zijn tien tot vijftien jaar geleden vervallen", aldus Van de Riet in Kassa.
'Geen gangbaar product'
In Amerika of Frankrijk is het ondenkbaar dat er iets anders inzit dan rundvlees. Wel moet je een duidelijk en waarheidsgetrouw antwoord krijgen van het restaurant waar je de hamburger koopt. "Je kunt het vragen aan de bedrijfsleider, die moet weten wat voor vlees hij verkoopt. Je kunt dit soort kennis niet verwachten van iemand van achttien die de hamburgers bakt. De verkoper moet je kunnen vertellen wat voor vlees ze hebben. Al gaat hij even op de doos kijken, want vaak wordt het vlees voorverpakt aangeleverd door een leverancier", vindt Van de Riet. "Paard is in Nederland geen gangbaar product en daarom wordt er zo heftig op gereageerd. Er is nu echt een overschot aan paarden in Nederland. Paard is mooi, zuiver rood vlees. Nederlanders willen het niet eten: uit sentiment. Toch zit paardenvlees verwerkt in veel snacks: zoals kroketten."
Bekijk hier de smaaktest van de hamburgers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!