Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Overweeg je een creditcard aan te schaffen? Lees dan eerst dit!

08-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
27633 keer bekeken
  •  
creditcard betalen online shoppen 1127
Wanneer je een reis wilt boeken of online aankopen doet, is een creditcard regelmatig vereist. Wat moet je weten over creditcards? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een creditcard? Kassa zet het voor je op een rij.

Hoe werkt een creditcard?

Een creditcard wordt veel gebruikt voor online betalingen aan buitenlandse webwinkels, omdat het een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel is. Het werkt zoals een pinpas, alleen schiet de verstrekker van de kaart het bedrag eerst voor. Je betaalt de optelsom van alle bedragen die de verstrekker in die maand voor je voorschiet aan het eind van de maand zonder rente terug. Dit kan tot een bepaald limiet, die je vaak ook zelf kan instellen bij de bank. Meestal ligt de limiet tussen de 1000 en 1500 euro.
Ook kun je de rekening gespreid terugbetalen. Deze optie noemt men ook wel ‘uitgesteld betalen’. Je kunt in dit geval een creditcard zien als een lening die je later terugbetaalt, omdat je op dat moment het geld even niet hebt. In dit geval betaal je rente over het bedrag. Vaak liggen zulke rentes wel aan de hoge kant en kunnen de kosten van zo’n soort ‘lening’ erg hoog zijn.
Om zeker te weten dat dit geleende bedrag ook afgeschreven kan worden, is de kaart vaak gekoppeld aan het inkomen van de aanvrager via een tegenrekening. Daarnaast wordt er een kredietmaximum bepaald, waarbij ook naar het inkomen en eventueel naar bestaande leningen wordt gekeken.

Voordelen

Aan het hebben van een creditcard zitten een hoop voor- en nadelen. Een creditcard is een universeel betaalmiddel, wat betekent dat je er bijna overal ter wereld mee kan betalen. Betaal je met een creditcard? Dan is je aankoop veelal verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Dit geld niet voor aankopen die je doet met een betaalpas, behalve als je klant bent bij de SNS.
Daarnaast kun je beroep doen op de ‘chargeback’-regeling bij een creditcard wanneer een bestelling niet geleverd is, het product beschadigd is bij aankomst of als je iets krijgt wat je niet hebt besteld.
Ook kun je de kaart vaak als borg gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je een vakantiehuisje huurt. Zo heeft de aanbieder zekerheid dat er geld geïnd kan worden als er betaald moet worden.

Nadelen

Wat mensen vaak het grootste nadeel van de creditcard vinden, zijn de extra kosten die om de hoek komen kijken. Deze kosten hangen van een aantal zaken af, zoals je bestedingslimiet en de verzekeringsduur van je aankopen. Een creditcard kost volgens het Nibud tussen de 10 en 50 euro per jaar. Veelal geldt: des te hoger je bestedingslimiet en hoe langer je spullen zijn verzekerd, des te meer betaal je voor je creditcard. Deze kosten worden in het algemeen maandelijks, per kwartaal of jaarlijks afgeschreven.
Ook komen er extra kosten kijken bij het opnemen van geld of het betalen buiten eurolanden. Deze kosten variëren afhankelijk van de creditcardverstrekker. Geld opnemen met een creditcard is echter altijd duur, ook in Nederland. Dat komt doordat je vaak een percentage van het opgenomen bedrag extra betaalt. Buiten eurolanden betaal je ook een koersopslag.
De hoge rentes bij de creditcard, die we al eerder noemden, worden ook vaak als een nadeel gezien. Door de hoge rentes loop je het risico een schuld op te bouwen. Volgens het Nibud heeft 3 procent van de Nederlandse huishoudens een creditcard-schuld. Bij dergelijke leningen – dus wanneer je je creditcardschuld terugbetaalt in termijnen – word je veelal aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Door een dergelijke registratie kunnen andere leningen je in de toekomst ontzegd worden. Deze vermelding blijft staan tot vijf jaar na beëindiging van de leenovereenkomst. Heb je deze overeenkomst niet? Dan sta je ook niet bekend bij het BKR. Controleer om zeker te weten dat je geen BKR-registratie krijgt de productvoorwaarden van de creditcard.
Verder kan een creditcard fraudegevoelig zijn. Via bijvoorbeeld malafide websites kunnen je creditcardgegevens onderschept worden. Door goed op te letten bij online winkelen kun je dit tegengaan. Lees daarvoor ons phishingdossier.

Welke creditcard moet je kiezen?

In Nederland worden allerlei creditcards aangeboden. Het meest bekend zijn de creditcards van banken en creditcardmaatschappijen. Op diverse websites kun je alle aanbieders vergelijken.
Bron: de Consumentenbond, Geld.nl, het Nibud
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor