De toezichthouder stelt dat Sunweb en Corendon beide grote aanbieders zijn van pakketreizen naar bijvoorbeeld bestemmingen rondom de Middellandse Zee. Wanneer de overname plaatsvindt, zijn er in Nederland nog weinige andere aanbieders van pakketreizen over. Naast concurrent TUI gaat het met name om een aantal kleine aanbieders. Doordat er in zo'n geval dan nog maar weinig concurrenten actief zijn in de markt, kan het leiden tot duurdere of minder goede pakketreizen voor vakantiegangers. Daarnaast wordt Sunweb na de overname van Corendon dusdanig groot dat het voor andere aanbieders moeilijker wordt om vliegtuigstoelen te boeken voor hun pakketreizen. Om die reden is er volgens de ACM meer onderzoek nodig.
Van der Heijden stelt dat de autoriteit een te nauwe definitie van de markt waarin de bedrijven actief zijn hanteert. Er wordt nu alleen gekeken naar andere aanbieders van pakketreizen, concludeert de topman. Maar volgens Van der Heijden heeft Corendon te maken met veel meer concurentie. "Mensen kunnen ook zelf een los vliegticket boeken en een hotel. En wat ook speelt is dat als we de prijzen voor een bepaalde bestemming erg zouden opschroeven, mensen gewoon kiezen voor een andere bestemming." Het uitstel van de overname schopt de plannen van Corendon gelukkig niet in de war, geeft Van der Heijden aan. Volgens hem is het bedrijf op dit moment nog druk bezig met de coronacrisis.
Sunweb geeft in een eigen reactie aan dat ook de mededingingsautoriteit in België onderzoek doet naar de overname in dat land. Onlangs vond daarmee volgens het bedrijf nog een positief gesprek plaats. Sunweb verwacht dat de ACM in Nederland het onderzoek naar de de vorig jaar juni aangekondigde overname zo snel mogelijk zal afronden. In de reisbranche heeft de coronacrisis volgens het bedrijf voor een "ongekende situatie" gezorgd. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!