Elk jaar neemt de kans dat iemand die de diagnose kanker krijgt, vijf jaar later nog leeft, met circa een procent toe. De overlevingskans was gemiddeld 65 procent in 2018. Dit was in 2019 64 procent, blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. In dat onderzoek wordt het diagnosejaar vergeleken met de situatie vijf jaar later.
Overlevingskans kanker
De kans op overleving van kanker is vooral flink toegenomen bij onder andere borstkanker, darmkanker en prostaatkanker en bij veel soorten bloed- en lymfeklierkanker. Bij een flink aantal zeldzame vormen werd juist minder vooruitgang geboekt. Patiënten met alvleesklierkanker hebben met vijf procent de laagste kans te overleven, aldus het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat de landelijke databank Nederlandse Kankerregistratie beheerd.
Schone lei
Binnenkort kunnen voormalige kankerpatiënten een betaalbare overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Hierover heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) afspraken gemaakt met de verzekeringssector. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Verbond van Verzekeraars zijn hierbij nauw betrokken geweest.
In 2015 besteedde Kassa voor het eerst aandacht aan de moeilijkheden die jonge mensen, die zijn genezen van kanker, ervaren bij het afsluiten van verzekeringen. Zelfs als een arts iemand helemaal gezond heeft verklaard, worden ex-kankerpatiënten door verzekeraars toch vaak als risicovol bestempeld. Hier moet nu een einde aan komen met de afspraken van minister Hoekstra. Volgens de NFK zijn de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie belangrijk voor het vaststellen van kortere termijnen voor bepaalde kankersoorten in 'het recht om vergeten te worden'.