Een vermiste kat of hond is de nachtmerrie van menig baasje. Chippen is daarvoor een uitkomst. Als je dier gevonden wordt kan makkelijk achterhaald worden waar het woont. Dan moet dat checken wel gebeuren...
Vermist
Dat is lang niet altijd het geval. Volgens
Amivedi
, de stichting die vermiste en gevonden huisdieren registreert, worden overleden vermiste huisdieren bij vondst door gemeenten en Rijkswaterstaat nog te vaak niet op chip gecheckt. Hierdoor komen hun baasjes niet te weten waar het vermiste dier is gebleven.
Regelgeving
Het is niet dat er in de gemeentes en bij Rijkswaterstaat geen beleid is, vaak staat er wel regelgeving op papier. De praktijk is anders. Uiteindelijk hangt het van de willekeur van de ambtenaar af of een huisdier op chip gecontroleerd wordt of dat deze anoniem in een kadaverbak verdwijnt.
Levend
Het is overigens niet zo dat gechipte gevonden huisdieren die nog leven wel altijd hun baasjes terugvinden. Volgens de vrijwilligersorganisatie komt dat onder andere omdat vreemden deze in huis nemen. Ze vinden de kat schattig en nemen hem in huis zonder te checken of het dier gechipt is. Zo heeft Amivedi een voorbeeld van een kat die na overlijden van haar baasje door de kinderen naar een asiel werd gebracht. Wat bleek, het dier was gechipt en werd al twaalf jaar vermist.
Registratie
Bovendien weten veel mensen niet dat alleen chippen niet afdoende is. Deze moet ook nog op naam gereegistreerd worden. Dat gebeurt niet standaard bij het chippen, het is de verantwoordelijkheid van de baasjes, evenals het up-to-date houden van de gegevens bij verhuizing of ene nieuw telefoonnummer. Dit zodat bij vondst van het gechipte dier het baasje ook daadwerkelijk gebeld kan worden.
Op
Chipnummer.nl en
Petlook.nl kunt u checken of en waar uw dier geregistreerd is. Er is namelijk niet één landelijk systeem, maar er zijn verschillende databases.