Overgroot deel pluimveevlees besmet met ESBL-bacterie
30-12-2013
• leestijd 1 minuten
Zo'n 79 procent van al het verse pluimveevlees in de supermarkt bevat de ESBL-bacterie. De afgelopen jaren is deze bacterie veel in het nieuws geweest, omdat de ziekteverwekkers die deze enzymen aanmaken resistent zijn tegen de meeste antibiotica. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en een advies van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering van voedsel- en warenautoriteit NVWA.
Schadelijk
Gezonde mensen hebben geen last van ESBL, maar in ziekenhuizen is het een enzym die grote risico's met zich meebrengt. De bacteriën die ESBL's produceren zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden. Buiten de darm kunnen de bacteriën infecties veroorzaken.
Nederland is het eerste land in de EU dat rapporteert over ESBL's. Deze plicht wordt mogelijk EU-breed ingevoerd.
Bron:
Boerderij.nl