Meer dan 90 procent van de kip die we eten is zogenaamde 'plofkip'. Deze wordt in slechts 6 weken tijd opgekweekt en slachtrijp gemaakt. Hoe is het gesteld met de gezondheid van deze kippen?
Vroege Vogels
en Wakker Dier nemen tien plofkoppen en tien biologische kippen mee naar de dierenarts. Hoe oordeelt hij over de gezondheid van deze dieren (bekijk hierboven de video)?
Campagne
Dierenwelzijnsorganisatie
Wakker Dier
is een campagne begonnen tegen de verkoop van plofkip. Onderdeel van de campagne was de aankoop van tien plofkippen en tien biologische kippen, allemaal levend. De dieren zijn onderzocht door een dierenarts en deze bevestigde wat op het oog al overduidelijk zichtbaar is: de plofkippen zijn er een stuk beroerder aan toe dan hun biologische broers en zusters.
Zoals het rapport van de dierenarts zegt: ‘We kunnen stellen dat het kunstmatige gecreëerde overgewicht bij de bio-industrie kippen een ernstige aantasting van de algemene gezondheidstoestand is. Verkeerde voeding en huisvesting hebben geleid tot onnodig lijden van de kippen.’
Gelukkige kip
Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor de plofkip. Zo zijn er kippen met één of meer
Beter Leven sterren
van de Dierenbescherming. Dit keurmerk zegt iets over de mate van welzijn die het dier bij leven heeft. De eisen die de Dierenbescherming stelt, zijn vastgelegd in afspraken met aanbieders van vlees en worden gecontroleerd door onafhankelijke instanties.
Tabel
Hieronder vindt u een overzicht van de meestverkochte vleeskippen. Hoe hoger op de lijst, des te beter de kip het bij leven had.