Openbaar vervoersbedrijven gaan zelf zware overtreders beboeten. Het gaat om boetes van minstens 313 euro, die de ov-bedrijven als schadevergoeding in rekening brengen, meldt de Telegraaf.
Bedrijven kunnen schadevergoedingen opleggen via het civiel recht. Supermarkten doen dat al bij bijvoorbeeld winkeldiefstal. Als een overtreder niet akkoord gaat met zijn boete, moet uiteindelijk de rechter erover beslissen. De boete is dus niet meteen definitief.
De eventuele ov-boetes komen boven op de straf die Justitie geeft voor geweld, vandalisme en bedreiging in bussen, trams en treinen.
'Succesvolle proef'
Qbuzz/UOV heeft met deze 'directe aansprakelijkstelling' een proef gedaan in de regio Utrecht, laat directeur Arie van Os van de stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid weten. "In Utrechtse sneltrams heeft deze lik op stuk-pilot een sterke vermindering van zware incidenten tot gevolg gehad. De agressie is op sommige plaatsen met wel de helft teruggelopen en de recidive met 30 procent", aldus Van Os. Bronnen: Telegraaf/NOS