Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouders met bijstandsuitkering keihard aangepakt door kostendelersnorm

23-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
26643 keer bekeken
  •  
Tienduizenden ouders met een bijstandsuitkering zijn onder het bestaansminimum terecht gekomen omdat de gemeente er ten onrechte vanuit gaat dat hun kind bijdraagt aan het huishouden. De coronacrisis verergert deze problematiek door het tekort aan werkgelegenheid. FNV luidt daarover vanavond de noodklok in Kassa en stelt dat er onmiddellijk een oplossing moet komen.

Zodra een kind 21 jaar wordt, ontvangen ouders fors minder uitkering door de zogenoemde kostendelersnorm en moet hij zijn steentje bijdragen. Maar veel kinderen doen dat niet of hebben daar het geld niet voor waardoor steeds meer gezinnen zijn aangewezen op de Voedselbank.

Kostendelersnorm

Bijkomend probleem is dat kinderen noodgedwongen het huis worden uitgezet en op straat terecht komen, zodat ouders weer een volledige bijstandsuitkering ontvangen. Gemeenten mogen maatwerk leveren en hoeven de kostendelersnorm niet uit te voeren, maar dat gebeurt nog te weinig. FNV is daarom bezig met een petitie die inmiddels door diverse maatschappelijke organisaties is ondertekend waaronder de Woonbond die opkomt voor de belangen van huurders, Stichting Zwerfjongeren en de Vereniging Sociale Advocatuur. De organisaties stellen dat de kostendelersnorm die ten grondslag ligt aan deze problemen uit de wet moet. Daarin staat dat iemand minder uitkering ontvangt afhankelijk van het aantal volwassenen met wie hij de woning deelt.   

"Ellende net zo groot als bij toeslagenaffaire"

"Achter 41.000 voordeuren spelen zich momenteel drama’s af door deze kostendelersnorm. De mate van ellende is net zo groot als bij de toeslagenaffaire. De regeling heeft tot gevolg dat mensen niet tijdelijk iemand in huis kunnen nemen die zijn woning is kwijtgeraakt, en ze kunnen bijvoorbeeld ook geen mantelzorg verlenen. Het leidt tot dakloosheid en armoede. Hulpbehoevende mensen worden hierdoor verder in de armoede gestort", aldus vicevoorzitter Kitty Jong van FNV. 

Ook Joke uit de reportage kan nauwelijks rondkomen van haar bijstandsuitkering. En nu haar inwonende zoon volwassen is, ontvangt ze nog minder. Geld voor de boodschappen is er niet en haar zoon kan haar financieel niet ondersteunen. Gemeente Purmerend, waar Joke woont,geeft aan niet op persoonlijke situaties in te gaan. Verder zeggen ze dat de kostendelersnorm wettelijke regelgeving is, en waar nodig is er ruimte in de regelgeving dat in individuele gevallen maatwerk wordt toegepast. De volledige reactie van de gemeente is hier te lezen.

Leeftijd omhoog

Ook het NIBUD stelt dat de kostendelersnorm weg moet of dat de leeftijd waarop deze in werking treedt, verhoogd moet worden naar 28 jaar. "Op deze manier heeft een kind langer de tijd voor zijn studie en om een goede baan te vinden. 21 jaar is veel te jong om van een kind te verwachten dat hij zijn ouders financieel ondersteunt", aldus directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud. De organisatie berekende in 2015 bij de invoering van de kostendelersnorm al dat grote groepen mensen hierdoor te diep geraakt zouden worden in hun portemonnee.

Het NIBUD stelt ook dat de bijstandsuitkering die stapsgewijs omlaag gaat, juist verhoogd moet worden. Vliegenthart: "De menselijke maat moet terug in het nieuwe kabinet. We zagen het ook in de toeslagenaffaire. Sociale minima worden echt veel te hard aangepakt."

FNV en diverse maatschappelijke organisaties boden in november al een manifest aan de politiek, maar dat heeft tot op heden niet geleid tot een structurele oplossing.  

Vanavond schuift de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen aan bij Kassa om verder te praten over de problemen van de kostendelersnorm. Kassa is live om 19:05 op NPO 1.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

em123
em123
12 okt. 2022 - 10:34
Hallo ik heb een vraag stel je ontvangt niet het volledige bedrag voor een participatie uitkering maar een gedeelte vanwege andere inkomsten hoe wordt er dan gekort met de kostendelernorm ik heb 700 uitkering ipv 1000 en er wordt 300 euro gekort dat klopt toch niet stel je zou maar 300 aan uitkering ontvangen vanwege andere inkomsten bv alimentatie dan zou je niets meer ontvangen
Keira-07-2012
Keira-07-2012
12 okt. 2022 - 10:22
Hier precies hetzelfde probleem. Mijn jongste zoon werd op 11 januari 2022 21 jaar, en gelijk was mijn bijstandsuitkering maar 588 euro, terwijl de huur ruim 600 is. Hij is ook nog eens mijn mantelzorger, aangezien ik met ziekten en handicaps loop. De Gemeente Kerkrade beloont hier de mantelzorgers, maar mijn zoon en ik worden keihard gepakt, en zitten nu in enorme schulden, en afsluitingsdreiging van de energie. Ik heb met een advocaat mijn door hun ontstane schulden teruggevraagd, maar daar zeiden ze nee tegen. Er komt nog een hoger beroep bij de rechtbank. De Gemeente Kerkrade heeft veel mensen zo benadeeld, en feitelijk zou dit in het nieuws horen te komen. Voor de 3e keer heeft deze gemeente, mij in de problemen gebracht, en ik ben er iedere keer redelijk zelf uitgekomen, maar nu zie ik het niet meer zitten. Het is teveel met zo weinig inkomen. Ook kreeg ik bij het verhuizen naar hier, in 2017 vanuit Hoofddorp, geen eens inrichtingsgeld of geld voor een laminaatvloer, terwijl hier de asielzoekers 3800 euro krijgen. Het is echt te erg voor woorden. Ik word bijna 59, en voel me gewoon weggepest uit deze Gemeente. Mijn zoon wordt in januari 22, en heeft door dit alles geen toekomst hier. Het is schrijnend.
Brian4
Brian4
11 mrt. 2022 - 14:45
Zodra een kind 18 jaar wordt, moet er ook al vaak onder het bestaansminimum geleefd worden omdat verschillende gemeentes geen uitvoering geven aan artikel 12 van de Participatiewet. Jongvolwassenen van 18 t/m 20 jaar die onvoldoende inkomen hebben en waarvan de ouders niet kunnen bijdragen, hebben recht op een aanvullende uitkering. Sommige gemeentes steken dit geld echter liever in eigen zak en doen net alsof dat recht niet bestaat. Zie bijvoorbeeld: https://www.legal2people.nl/alleenstaande-ouder-met-een-kind-onder-de-21-jaar-vaak-de-dupe-van-falend-beleid-gemeentes/
Isa1969
Isa1969
26 jan. 2022 - 13:13
Hello. I'm sorry that I'm sending this question in English. I would like to know, as I'm a single mother, with a 17 years old, student, without any income, if my child can get money for his birthday and for a drive license from his grandparents. Do I have to tell the kassamager from the gemeente about it? How much my child can get for his birthday. Or a present for passing the exams at school. Thank you so very much for your time and consideration. KrIsa1969
Antonia61
Antonia61
5 jan. 2022 - 11:33
De participatiewet geld niet alleen in de bijstand, deze geld ook in de anw. en daar wordt die nog strenger gehandhaafd. Je bent sowieso slechter af in de participatie-wet/kostendelernorm als je afgekeurd bent, en een aanvullende uitkering nodig hebt. Bij de anw soc.verzekeringsbank bij je het slechts af. ben je volledig afgekeurd voor al het werk 80-100% maar heb je een lage wao/wia uitkering ivm dat je in het verleden minder ben gaan werken om te kunnen mantelzorgen... Bij het uwv bij een volledige uitkering geen centje pijn. Bestaanszekerheid gegarandeerd. Anw... oh je kunt nog praten en de zorg aanwijzingen geven kostendelernorm plus wat extra kortingen belast. kort ivm 2 uitkeringen 1 met/zonder heffingskorting. Daarbij je huurtoeslag wordt echt minder. Je huur gaat fiks omhoog vanwege gluurtax. Daarbij leuk dat nu tot 27 jaar geen kostendelernorm meer wordt gehandhaafd, maar daarmee is het probleem er nog steeds. Dan worden ze starter en zijn er nog steeds geen woningen wachttijden zijn verschillend hier 18-22 jaar. En dan nog een verschil heb je een eigen huis, dan krijg je elke maand geld terug vd belastingdienst. Geen centje pijn daaraan, heb je een wwb. of een daaraan gerelateerde uitkering dubbel op ellende. En is je verlies per maand gauw een €700,= en dan heb ik het nog niet over de extra zorgkosten die je hebt als chr.zieke, gehandicapte.
dederika
dederika
24 sep. 2021 - 9:42
Gisteren een stemming over het afschaffen van de kostendelersnorm. Advies van de Ombudsman genegeerd. Ook al zijn er VVD leden en CDA leden in het land (gemeente), die de misstanden signaleren. Deze partijen steunen de motie niet! Ook CH steunt de motie niet. Bij1 bracht de motie in! Heel goed! Hoe kan dit bestaan????
borg queen
borg queen
9 aug. 2021 - 11:58
Er zijn meerdere misstanden ontstaan door afschaffing van bepaalde toeslagen en invoering van nieuwe wetten. Ook de afschaffing van de partnertoeslag is zoiets. Men gaat er van uit dat de jongere partner een inkomen heeft als de oudere AOW krijgt. Vaak is dat niet zo en is de jongere partner (al ruim 20 jaar) werkloos zonder inkomen en is er geen spaargeld. En vooral als er een behoorlijk leeftijdsverschil is, zit je 10 of 20 jaar met een inkomen onder de armoede grens, ongeacht toeslagen.
15 jul. 2021 - 21:07

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

15 jul. 2021 - 21:07

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

15 jul. 2021 - 21:07

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

1 mei 2021 - 20:27

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

W.Geven
W.Geven
24 apr. 2021 - 8:13
De kostendelersnorm heeft naar mijn mening een discriminerende werking in zich. Wij hebben te maken de kostendelersnorm , wat op zich geen probleem voor ons GELUKKIG. Omdat ik alleen voor het inkomen zorg wordt mijn vrouw daardoor gediscrimineerd tov gezinnen met dubbel inkomen die ook te maken hebben met de kostendelersnorm. Mijn vrouw telt evengoed mee in de telling terwijl ze geen inkomen heeft. Wij hebben met deze regeling te maken omdat oma bij ons in woont en zij heeft een AIO uitkering.
Snellie1972
Snellie1972
8 apr. 2021 - 19:23
Uiteindelijk zitten de meeste op bijstandsniveau als je in een huurhuis zit. Mocht je net iets meer hebben dan een bijstand dan vervallen namelijk grote delen van de toeslagen zodat je per definitie net zoveel overhoud als iemand met een bijstands uitkering Dus wat je ook doet het heeft geen enkele zin !!
6 apr. 2021 - 10:37

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

butterfly51
butterfly51
4 mrt. 2021 - 22:16
Ook als je kind ouder is dan 28 jaar kan je in de problemen komen. Dat heb ik namelijk zelf meegemaakt. Mijn zoon van 33 kwam zonder woning te zitten, dus heb ik hem in huis opgenomen en dit aangegeven bij de sociale dienst. Mijn zoon had (en heeft nog) een bijstandsuitkering, maar ik ook...we werden ieder € 300,- gekort...dus in totaal € 600,- ...ook kreeg ik € 73,- minder huurtoeslag, waardoor ik € 373,- minder bijstandsuitkering kreeg...mijn zoon zat (en zit nog) in de bewindvoering. Ik kreeg niet meer dan € 200,- aan onkostenvergoeding wat veel te weinig was vond ik. Dit dekte alleen de extra boodschappen, maar niet het extra gebruik van gas (meer koken), licht (mn zoon zat de hele dag te gamen (stroom voor zn computer en groot beeldscherm), gebruik van extra water en een stukje meebetalen aan de huur. Als hij aan al deze lasten had mee moeten betalen, had hij net genoeg over om zn zorgverzekering te betalen en verder kon hij niets meer voor zichzelf kopen en eventuele andere kosten...de kostendelersnorm is een nekslag en onmenselijk
1 feb. 2021 - 12:23

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Trolinjehol
Trolinjehol
30 jan. 2021 - 14:55
Deze reactie is verwijderd
Iemand hier
Iemand hier
28 jan. 2021 - 5:48
In de tekst lees je het volgende: "Ook het NIBUD stelt dat de kostendelersnorm weg moet of dat de leeftijd waarop deze in werking treedt, verhoogd moet worden naar 28 jaar. "Op deze manier heeft een kind langer de tijd voor zijn studie en om een goede baan te vinden. 21 jaar is veel te jong om van een kind te verwachten dat hij zijn ouders financieel ondersteunt"" Wat een ongelofelijk stomme opmerking is, ik dacht dat het Nibud zijn cijfertjes wel op een rijtje had. Zodra een kind ouder als 21 thuiswonende is en nog studeert zal deze niet meegenomen worden in de kostendelersnorm. Dus laten we er eerst eens door mensen naar kijken met de juiste kennis.
1 Reactie
Peetjepoes
Peetjepoes29 nov. 2021 - 22:34
Haha...je hebt zo ontzettend gelijk! Echt scherp van je. Het was mij ook niet opgevallen terwijl ik wel weet dat studerende jongeren niet mee worden gerekend voor de kostendelersnorm
Elise Maan
Elise Maan
26 jan. 2021 - 8:37
Hallo, wat veel mensen niet weten is dat de kostendelersnorm ook geldt voor iemand net als ik die een weduwenuitkering krijgt. Maar liefst 600 euro wordt ik gekort, en dat omdat je eigen kind thuis woont. Er is een woningtekort in dit land eigenlijk moeten de mensen beloont worden . Mijn kind bezet geen woning waar dan weer een ander in kan gaan wonen. Met vriendelijke groet Elise Maan-Conradi.
Bestaat niet
Bestaat niet
25 jan. 2021 - 20:30
Zo weet ik er ook wel 1. Jaren geleden contact gehad met ombudsman Arie van balen omtrent het feit dat 2 instanties die bepalend zijn of je een inkomen krijgt van de staat niet met elkaar communiceren en de mensen die er tussen vallen, dus in grijs gebied vallen tussen 2 muren in moet leven. Zo zijn er gevallen die ten onrechte uit het ziektewet worden gezet terwijl ze ziek worden verklaard door de bijstand en dmv onmacht niet meer gehoord worden. Hij was het met me eens, de mensen die in dat grijs gebied belanden moesten geholpen worden, de feiten konden niet meer ontkent worden en spraken voor zich." Een grijs gebied wat opgelost moest worden" in zijn woorden. Hij ging ermee aan de slag. Enige tijd later kwam hij met slecht nieuws. Helaas, het was een bekend probleem maar ze gingen er niets aan doen. Whouw.
BrendaT
BrendaT
25 jan. 2021 - 14:35
Hoi ik heb ook een bijstanduitkering door omstandigheden. Probeer er alles aan te doen om werk te zoeken om uit de bijstand te komen .ik krijg maar 490 euro en dan een weduwe pensioen van mijn man 129 .ik heb en krijg geen kwijtschelding. Kom nergens voor in aanmerking .mijn dochter is werkeloosngeraakt door corona dus kan me haast niet bij staan en mijn zoon was ook zijn baan gelijke tijd kwijt geraakt maar wel pas weer werk gevonden .hij doet zijn best om te helpen maar gaat moeilijk. Raak nu ook behoorlijk in de problemen en ook al als ik gemeente bel krijg ik alleen maar te horen kinderen moeten helpen of naar school gaan of uit huis gaan .weet ook niet meer wat ik kan doen 50 vactures in gevuld voor zo snel mogelijk werk te vinden maar word helaas direct afgewezen door geen ervaringen .en nu met corona is het veel en veel moeilijker
Jan de Vries
Jan de Vries
25 jan. 2021 - 10:01
In principe heb ik niets tegen een kostendelersnorm op een uitzondering na en dat zij inwonende kinderen. Door de kostendelersnorm worden zijn verplicht bij te dragen in de kosten van de huishouding van (een van) de ouders. Daarmee ontneem je het kind de mogelijkheid om te sparen om uiteindelijk zelfstandig te kunnen geen leven. Iets wat nagenoeg onmogelijk is in de tijd van ernstige woningkrapte. Ik deel de mening van het Nibud om de leeftijd te verhogen naar een 28 jaar; echter uitsluitend voor inwonend(e) eigen kind(eren). Een bijkomend voordeel: het zal handhavers van gemeenten ook veel werk schelen. In de praktijk komt het veel voor dat kinderen zich op een ander adres laten inschrijven, maar daar dan niet gaan wonen. Als de gemeente hierover getipt wordt, dan is de ellende voor de bijstandsgerechtigde niet te overzien.
Fedja
Fedja
24 jan. 2021 - 23:29
Die kostendelersnorm speelt al heel lang, al meer dan 30 jaar. Ik weet nog goed dat ik een bijstandsuitkering moest aanvragen en met mijn moeder samenwoonde die een wao-uitkering had, ook minder bijstand kreeg. Ikzelf vond dat ik nog dat ik moest bijdragen aan het huishouden, want ze kreeg toentertijd geen huursubsidie, en zij had ook maar een minimum. Ik vind het dus schandalig dat deze samenwoningsnorm dus nog steeds bestaat.
crazyritten
crazyritten
24 jan. 2021 - 21:34
Wat zie ik hier een aantal verschrikkelijke reacties van mensen die niets van de kostendelersnorm snappen. Moet het kind maar gaan werken. Kind heeft een 0 uren contract. Zelfs dat de belastingbetaler de bijstand betaald. Mensen die er niets mee te maken hebben zouden hun mond moeten houden, die weten totaal niet wat er speelt. En dan de opmerking dat het maar een 1 zijdig verhaal is? Ja, en? dat is het toch meer. Als dit al meer dan 5 jaar aan de gang is en er wordt niets gedaan, dan ben ik blij dat Kassa dat dus wel doet. Deze mevrouw verteld idd haar verhaal en dan willen er mensen hier bewijzen zien? Of ze wel de waarheid verteld? Schandalig. Ik heb ook met de kostendelersnorm te maken. Mijn zoon is 24 jaar en werkt fulltime. Ik werd als samenwonend gezien door de uitkeringsinstantie en word voor de helft gekort. Ik krijg 728 euro met een huur van 660 euro. Dan moet de rest van de rekeningen er nog af. Ik mag 500 euro rood staan bij de bank en dat sta ik ook iedere maand. Ik krijg geen huurtoeslag meer en dat was 220 euro per maand. Mijn zoon betaald kostgeld en dat is de afgelopen maanden alleen maar omhoog gegaan. Ik wist niet eens dat er maatwerk via de gemeente kon zijn, dat vertellen ze niet natuurlijk. Moet ik het vel over de neus van mijn zoon gaan halen omdat de regering deze achterlijke wet heeft ingevoerd? Nee, de jeugd is toch de toekomst? Niet op deze manier. Mijn zoon kan niet eens sparen voor zijn toekomst. Hij wil op zichzelf gaan wonen, staat jaren ingeschreven maar kan geen fatsoenlijk huis vinden. Dat hij mee moet betalen dat snap ik, maar op deze manier komen er veel meer mensen in de armoede. Ik had vorige maand 20 euro over om er 1 maand mee te doen om eten en drinken te kopen. En dan moet ik mijn zoon weer om geld vragen zodat we kunnen eten. Ik hoor mijn zoon te onderhouden en niet andersom. Tandpasta, deodorant, ondergoed, sokken, een cadeautje als mijn kids jarig zijn, kleine dingen etc etc, die kan ik niet eens betalen. Ik ga noodgedwongen de voedselbank aanvragen omdat ik iedere avond brood moet eten. Mijn zoon krijgt warm eten, die werkt de hele dag hard, mijn dieren krijgen eten. Die had ik btw al voordat de kostendelersnorm erin kwam. Te triest voor woorden dat er tegen mij werd gezegd door iemand van de uitkeringsinstantie dat ik mijn zoon maar uit huis moest zetten, wat denkt zij nou? Zeer zeker niet. Deze was nog erger...Er werd mij verteld dat ik mijn zoon op een ander adres kon laten inschrijven maar dat hij wel bij mij bleef wonen. Ik zei meteen dat dat aanzetten tot fraude is en dat ik dat zeer zeker niet van plan ben. Ik word gepakt en sta te boek als fraudeur en zij heeft nergens last van. Heb zelfs geopperd dat zij mijn plaats voor 3 maanden inneemt en ik de hare. Dat wilde ze niet. Goh....zou het??? De kostendelers norm moet er in zijn geheel af. Ook niet dat de leeftijd word verhoogd naar 27 jaar. Er zijn nog steeds jongere die dan ook nog niet het huis uit kunnen. Het gekke is dat ik 2 dingen heb gehoord. Ik wordt met mijn zoon als samenwonend stel gezien en wordt voor de helft gekort. En de andere is dat ik voor 300 euro wordt gekort omdat ik als alleenstaande ouder wordt gezien. Zeg het maar...wie heeft er gelijk.? Iedereen die hier reageert dat het wel mee valt, dat het best rond komen is, dat de kostendelersnorm normaal is bla bla bla, ga er maar eens aanstaan. Dat wil je niet. De stress die het met zich mee brengt, de slapeloze nachten omdat je niet meer weet hoe je de rekeningen moet betalen of hoe je moet eten enzo, dat is killing. Ik heb Fibromyalgie en stress is funest. Ik heb meer pijn, minder energie en ben uitgeput. Daarnaast heb ik Lipolymfoedeem wat het er allemaal niet beter op maakt. Ik hoop dat de regering nu na gaat denken en deze wet eraf haalt. Zal wel niet want dat gaat ze miljoenen euro's kosten en dat kunnen ze er nu niet bij hebben na de hele toeslagenaffaire. Dus ik denk dat we mis grijpen. En niet dat dit kabinet het niet nalaat en het naar het volgende kabinet schuift, want daar schieten wij niets mee op.
HMC
HMC
24 jan. 2021 - 16:05
Er zou meer maatwerk plaats moeten vinden. De ruimte in de regelgeving is er, maar gemeenten vertikken het om toe te passen. Vergeet niet dat een enorm, maar dan ook echt een enorm aantal mensen met een uitkering chronisch ziek of arbeidsongeschikt zijn. Er worden tal van regeltjes uitgevonden om mensen zo snel mogelijk tot werk aan te sporen, met bijbehorende blijvende kortingen op de uitkering. De groep chronisch zieken en arbeidsongeschikten zijn niet in staat om uit deze uitkeringssituatie te geraken en krijgen keer op keer de klappen van de zweep. Zo ook met de kostendelersnorm. Er word niet gekeken of je kind wel of niet werkt. Wel of niet geschikt is om te werken. Chronisch zieke kinderen zijn er helaas ook. Vergeet ook niet dat de kostendelersnorm niet alleen een korting op de uitkering betekent !!!!! Het betekent ook minder of geen huurtoeslag meer. Geen kwijtschelding van gemeentelijke belastingen meer. Dan hebben we het al snel over een inkomstendaling van € 700 per maand. Het financiële gat dat ontstaat als je kind 21 word is vaak amper door het kind op te brengen. Meedelen in de kosten prima. Maar €700 per maand is absurd! Zeker in het tijdperk van de nul uren contracten. Je bent als ouder aan de goden overgeleverd! Er is een wet ontwikkeld die uitgevoerd word als eenheids worst. Dat kan en mag niet. Er zijn altijd gevallen waar het net iets anders zit. Nogmaals,.... Er zou meer maatwerk moeten zijn!
martijn3423
martijn3423
24 jan. 2021 - 14:27
Het is de bedoeling dat volwassenen werken en als dat écht niet lukt, dan is er een vangnetje 'bijstand'. De bijstand is geen pensioen. De eerste vraag is dus: waarom niet werken? En hoe lang al niet? En lukt het ál die mensen niet in een baantje te vinden? Het huishouden krijgt in totaal voldoende om van rond te komen, samen kosten deleb, dat weer wel. De enige uitweg naar meer poen is werken. Minimum maandloon is 1600. Als die mensen samen 80 uur per week werk verdelen gaan , stroomt 3200€ netto per maand binnen het huishouden.
Antonia60
Antonia60
24 jan. 2021 - 13:42
Er wordt hier gesproken over de bijstand echter in de anw. Nabestaandeuitkering bestaat die ook. Ben in 2001 weduwe geworden, en ben achtergebleven met mijn kind. Ben zelf al vanaf 1993 volledig afgekeurd voor al het werk. En ben afhankelijk van zorg, ook wonen we in een aangepaste woning. De wachttijd hier in de gemeente en omliggende gemeentes is 17-20 jaar op een woning. Dus Nibuds leeftijdsgrens... daar red je het niet mee. Daarbij is mijn kind ook chronisch ziek, en heeft hierdoor dus extra zorgkosten. Hierdoor is mijn kind ook niet in staat om alles bij te dragen. Ik krijg omdat ik naast mijn wao een aanvullende anw-uitkering heb €380 bruto anw en €262 wao netto. Het geen niet eens de huur dekt, daarnaast komen dan kosten zoals gas, licht, water, verzekeringen,radio,tv,internet, zorgkosten, cak, eigen risico, eten. En ik zal heus nog wel een aantal kosten vergeten zijn. Ik schaam me dood voor mijn kind, dat kinderen iets moeten bijdragen ok, maar dankzij de kostendelernorm.... overigens als je een gewone wwb. hebt en de gemeente verhoogt hem. Dan heeft dat geen fiscale consequenties. Heb je een anw/wao en je gaat een aanvulling krijgen vd gemeente dan heeft het wel een fiscale consequentie nml je kan maar 1 uitkering met heffingskorting krijgen, de overige zal in tarief gr. 1 moeten. Daarbij resulteert de kostendelernorm in onwenselijke situatie's bv vervanging van een doucherolstoel via de wmo, bij ons in de gemeente is het dat je daar een lening voor mag afsluiten. Daar ik al echt per maand ver in de min staat. Dan maar geen doucherolstoel, dan maar een andere oplossing vinden. Daarbij lopen we het risico om op straat te komen te staan en dan.... Sparen gaat niet, en daarbij als ik kom te overlijden staat mij kind op straat. En op hulp vd gemeente rekenen hoeft mijn kind dan niet. Mijn kind kan niet meedoen met gezellig met vrienden stappen, of gezellig met .... wat dan ook. Daarbij vindt ik dat de kostendelernorm weg moet bij gehandicapten, chronisch zieken, ouderen 60+ers in de bijstand, en afgekeurden. Ik zal nog wat groepen vergeten zijn maar dat zijn de groepen die extra zorgkosten hebben en vaak duurder wonen ivm invaliditeit.
debs1
debs1
24 jan. 2021 - 12:58
Deze regeling is ook van toepassing op ouderen die bij hun kinderen komen wonen als ze mantelzorg nodig hebben. Moeder heeft dan bijvoorbeeld een aow uitkering plus aanvulling tot bijstand, omdat het niet genoeg is, maar omdat de kinderen een eigen huis hebben en geld verdienen kan moeder geld inleveren. te bizar voor woorden. In ons geval konden we aantonen dat we geen gezamenlijke huishouding hadden, en we een apart gedeelte met badkamer en keuken hebben kunnen realiseren. Het was niet makkelijk maar de gemeente ging akkoord. Als we dit niet hadden kunnen doen, was een verzorgingshuis of bejaardenhuis dan een optie, lekker op kosten van de samenleving? Dat kost denk ik wel eventjes wat meer dan nu de aanvulling blijven geven. We hebben een reset nodig naar de jaren 80, waar Nederland nog echt een verzorgingsstaat was.
red1
red1
24 jan. 2021 - 11:14
ja weinig geld maar , wat denk je dat een groot hoek aquarium kost ? electra , water vissen , visvoer en alles wat er nog bij komt ?? B.V het filter wat er onder staat te draaien ???
pebk
pebk
24 jan. 2021 - 10:58
Ik vind het flauw om de schuld bij de gemeentes te leggen. Natuurlijk kan er meer rekening gehouden worden met individuele omstandigheden. Maar ik lees in de reacties ook veel van 'ik wil mijn kinderen er niet mee belasten' en 'ik vind het onterecht dat ze mee moeten betalen'. Ja, hallo. Omdat het voor het gevoel vervelend is, moet de maatschappij er maar voor opdraaien. Zo werkt het niet. Tijdens mijn studie heb ik ook thuis gewoond. Zo ongeveer mijn hele stufi ging naar het huishouden ik heb er zelfs voor moeten bijlenen, omdat mijn moeder ook nauwelijks inkomen had (ziektewet, later WW). Toentertijd vond ik dat ook niet leuk, maar achteraf realiseer ik me dat dit gewoon terecht is. Als gezin niet je het gezamenlijke inkomen tellen. Als dat niet genoeg is, zal de overheid moeten bijspringen. Maar ik vind het niet raar dat het per huishouden gerekend wordt. Er zou iets als een drempel mogen zijn, een soort franchise of vrijstelling tot een bepaald niveau, hoeveel deze er waarschijnlijk al is). Als je dat niet wil, ga je als student op kamers of als jonge werknemer op jezelf wonen.
bharmsen
bharmsen
24 jan. 2021 - 10:17
Waarom zou deze zon niet gewoon bijdragen in de woonkosten en de dagelijkse maaltijden of moet de gemeenschap dit ophoesten, laat hem het verschil betalen dan is hij nog steeds spekkoper. Nu zie ik op tv wel vaker mensen waarvan de vaste lasten hoog zijn en er daarom weinig overblijft om van te kunnen leven maar je zou ook eens kunnen kijken naar de vaste lasten niet omlaag kunnen, zo zie ik dat er per maand €194,- aan energie betaald wordt en dan zou ik eens kijken of daar wat op bezuinigt kan worden net als op internet en bellen samen €72,- kan ook wel voordeliger en €87,- voor verzekeringen per maand ook zeker al lang niet meer naar gekeken of dat niet goedkoper kan.
mitteme
mitteme
24 jan. 2021 - 10:08
Goedendag ik wil graag reageren op de uitzending van gister avond.Ik heb al jaren een uitkering omdat ik door ziekte vanaf mijn 36 ste niet meer kan werken over afkeuren is nooit gesproken, dus toen ik een erfenis van mijn vader ontving moest ik het grootste inleveren bij de s.d dat is de wet. Ik vind dit niet terecht omdat als je afgekeurd bent je zonder problemen het bedrag mag houden.Ik heb uitgelegt dat ik voor hoge kosten kwam te staan ivm nieuwe woning inrichten en tandarts kosten,maar daar hadden ze geen boodschap aan.Nu heb ik schulden moeten maken wat voorkomen had kunnen worden als ik het bedrag van MIJN vader had mogen houden. Vr gr carla
darkangel6
darkangel6
24 jan. 2021 - 9:16
De leeftijd is zelfs al vanaf 18 jaar .heb t zelf ondervonden zat toen ook in de wsnp zat wat een drama moest met €50 in de maand rond zien te komen met zn 2en ook met aanvraag voor de voeldselbank zit je er 50 cent boven krijg je niks .door cronische ziekte ben ik afgekeurd
Gerda Kapiteijn
Gerda Kapiteijn
24 jan. 2021 - 9:04
Dat ze kostendelersnorm wel heel hard aanpakken. Mijn nichtje heeft haar uitkering opgezegd toen ze haar ernstig meervoudige gehandicapte dochter terug naar huis heeft gehaald vanuit de woongroep/ouderinitiatief vanwege slechte verzorging en begeleiding daardoor krijgt ze geen subsidies meer en is er alleen maar flink op achteruit gegaan. Nu staat ze ook nog eens vermeld als inwonende ouder. Moet het nog gekker en erger worden. Het is al heel erg genoeg, en dat is zacht uitgedrukt dat je dan ook nog eens niet krijgt waar je voor je dochter recht op hebt, omdat daar ook nog eens anderen de zakken vullen. En dit is geen loze uitspraak, want het staat ook nog eens zwart op wit. En tja wij zijn de gewone mens met een hele grote zorg, en hebben geen witte boordjes waar we de hele dag mee kunnen showen, en aanzien krijgen
loosdun
loosdun
24 jan. 2021 - 8:36
Zoon heeft toch recht op een uitkering, onder verrekening van zijn inkomsten? Natuurlijk is het geen verpot maar het zou ruimte kunnen bieden.
Willem1005
Willem1005
24 jan. 2021 - 8:25
Is ook waanzin en geld verslindend die kostendelersnorm. B.V 2 Aow ers gaan niet samen wonen ivm korting. Gevolg 2x huursubsidie en onnodig woningnood opvoerend. Word toch eens wakker Nederland
Henk H
Henk H
24 jan. 2021 - 1:35
Maar blijf maar op ze stemmen, hoor (Joost mag werkelijk weten waarom!), maar dan ook niet gaan piepen later. (zal me niet eens verbazen dat zelfs de mensen hier die deze ellende hebben ervaren, zelfs er op hebben gestemd). Zou dus zeggen, blijven doen dan... stem maar op de Pijn voor de Armoedigen, want dat is het.
Henk H
Henk H
24 jan. 2021 - 1:27
ja, en mensen stemmen maar lukraak op een partij zonder ook maar enigszins eerst te onderzoeken wat hun werkelijke doelstellingen zijn. dit dus met dank aan de Pvda en Jette Kleinsma. Pvda voor de Arbeider, ja. Kan je niet werken, dan tel je niet voor ze. Zo 'menselijk'. Nou, dat blijkt wel. En Jette Kleinsma is allang afgetaaid, ook Asscher. Partij van de Armoe. Daar zijn ze goed in. Gewoon opzouten met deze partij. Hebben al vaker vies spel gespeeld, en er komt geheid nog meer aan. Dus stem noooit op ze, als je tenminste het niet nòg meer van kwaad tot erger wil maken. Heb nog nooit echt iets goeds van ze gezien. Alleen... AFBRAAK.
1 Reactie
John1313
John131324 jan. 2021 - 10:42
Daarom PVV! Zij willen goede zorg en welvaart voor de Nederlanders. Dat geld kan opgebracht worden middels een goed migratiebeleid en stoppen met onzinnige uitgaven aan EU.
Ikdoethetniet
Ikdoethetniet
23 jan. 2021 - 21:53
Dan schrijven de kinderen zich uit en nemen een postbusadres, als je werkt ben je niet verplicht om een huisadres te hebben. Dan krijgt de vrouw weer een volledige bijstandsuitkering.
Wendy Borgmeijer-Bianchi
Wendy Borgmeijer-Bianchi
23 jan. 2021 - 21:39
Goedenavond kassa, Zouden jullie alsjeblieft ook aandacht willen besteden aan de ongelijke rechten van arbeidsongeschikten in de bijstand, en alle problemen die daarmee samen hangen dankzij de "geweldige" participatiewet. Ik en 1000en anderen zijn daardoor ook in de problemen gekomen. En de inkomensverschillen tussen mensen met dezelfde beperking zijn daardoor enorm. Ook hier is de menselijke maat zoek.
Sinji
Sinji
23 jan. 2021 - 21:10
Ik ben het wel eens met de regering dat een thuiswonend kind meebetaald indien nodig. Ook ik heb langdurig geleefd van een loon dat niet veel meer was dan mevrouw verdient. Beetje creatiever met je vaste lasten omgaan helpt. Die auto die ze rijd heeft ze niet nodig nu ze geen baan heeft. Telefoon en tv kosten kunnen omlaag en mevrouw betaalde wel erg veel voor gas en licht. Tip ga maar eens een tijdje om de dag douchen. Of spoel je schoon met een spons en emmer water. Dat is misschien iets minder luxe maar geeft helemaal niets. Schouders eronder in plaats van huilen. In Nederland is alles zo goed geregeld.
Clara Singels
Clara Singels
23 jan. 2021 - 20:44
Eindelijk, ook hier eens wat aandacht voor. Slapeloze nachten heb ik ervan gehad. Het gaat niet alleen om die 240 euro die van je uitkering wordt afgetrokken, maar ook de huursubsidie werd bij mij minder. Ik raakte al mijn kwijtscheldingen van 65 euro per maand kwijt, moest ik dus ineens ook betalen. Ik had recht op langdurigheidtoeslag van 400 per jaar, ook dat kreeg ik niet meer. Er ging zoveel van mijn uitkering af dat ik nauwelijks nog iets overhield. Een verkeerde wet die bijstandsgerechtigde enorm in de problemen brengt. Hier is nooit goed over nagedacht. Ik merkte dat ook gelijk toen ik bij de gemeente aanklopte voor een oplossing. Er is geen oplossing. Het ergste is nog dat zij geen idee hebben dat je huursubsidie en kwijtscheldingen ook kwijtraakt, want voor de belasting wordt naar een gezamenlijk inkomen gekeken. Denk dan niet wanneer je zoon zijn baan kwijtraakt dat alles weer wordt teruggedraaid? Welnee, zodra ze zien dat een kind met Duo is gestopt, gaat het bedrag er gelijk vanaf, baan of geen baan.
2 Reacties
Ikdoethetniet
Ikdoethetniet23 jan. 2021 - 22:07
Dus eigenlijk moet je je kind door laten studeren tot zijn 27ste, dan krijgt je tenminste je volledige bijstandsuitkering.
Henny211261
Henny21126128 jan. 2021 - 17:03
Als je kind stopt met zijn studie kan hij ook een uitkering aanvragen. Dat vergeet u te vermelden Clara.
FrankBm
FrankBm
23 jan. 2021 - 19:42
Omdat er een paar zijn die blijkbaar niet (willen?) weten hoe een bijstandsuitkering werkt: de sociale dienst kan altijd en overal inzage eisen in de bankrekening(en) van de bijstandstrekker en inwonenden (die in het bevolkingsregister staan, weten we nog?). Vragen als "stel nou dat de zoon een inwonende grootverdiener is" zijn daarom simpelweg flauwekul. Degenen die het verhaal van twee kanten willen horen hebben niet opgelet. De gemeente Purmerend is om een reactie gevraagd en heeft geantwoord niet in te gaan op individuele gevallen, maar wel met deze mevrouw te willen praten. Nou, dat is dus rijkelijk laat. En het is schandelijk dat dat pas gebeurt na een tv-uitzending. Het is wel typerend. Sommige Nederlanders maken liever 1000 mensen per jaar dakloos dan dat er één bijstandstrekker een tientje teveel ontvangt. Zal wel een kwestie van prioriteiten zijn.
1 Reactie
Ikdoethetniet
Ikdoethetniet23 jan. 2021 - 22:05
Die huizen geven ze liever aan gelukszoekers, want die brengen geld op voor de gemeente.
Liesje22
Liesje22
23 jan. 2021 - 19:35
Jammer dat de programma makers niet beide kanten van de zaak hebben belicht. - zie de reacties hieronder. Dat had de uitzending op een hoger plan gebracht. Gemiste kans. Vragen die gesteld mogen worden m.I. : is het redelijk als een zoon meebetaald aan vaste lasten als hij een eigen inkomen heeft? Wat maakt dat moeder het zo naar vindt kostgeld van hem te vragen? Op zichzelf wonend was hij veel meer geld kwijt geweest. Nu alleen maar verontwaardiging te horen, moeder, fnv, kassa, zonder dat het beargumenteerd wordt. En de ombudsman die de petitie niet gaat ondertekenen, omdat ?. Graag volgende keer betere voorbereiding, hier is niemand wijzer van geworden.
Mo krijnen
Mo krijnen
23 jan. 2021 - 19:35
Ook ik heb dit meegemaakt. Mijn zoon heeft gelukkig een huis kunnen kopen door hulp vanaf vrienden/ familie. Ik kreeg naast verlaagde uitkering ook vermindering van huurtoeslag. En nu het ergste.Ik heb gelukkig sinds februari weer volledige uitkering maar mowt wel voor de 2e keer 1456 euro huursubsidie terugbetalen omdat ik daar dus ook geen rect op had. Mijn zoon is 23 en heefd pas een jaar een vast contract. Schandalig vind ik het en kom nu weer amper de maand rond
BrendaT
BrendaT
23 jan. 2021 - 19:33
Ik heb een bijstanduitkering en 2 kids thuis wonen. Mijn uitkering 490 euro per maand .huursubsidie is heel erg verlaagd 128 euro en daar moet ik het mee doen .mijn dochter is der baan kwijt geraakt door corona .en mijn zoon verdient niet genoeg om met alles te helpen. Ik raak nu totaal financiële in de problemen en na heel veel bellen na geldzaken enz krijg ik alleen te horen moeten de kinderen maar veel meer betalen of ze moeten verhuizen dan gaat u geld om hoog .ga toch mijn kinderen niet op straat zetten na overleiden van mijn man 1 haar geleden heb mijn kinderen hart nodig met ons verlies .
1 Reactie
Ikdoethetniet
Ikdoethetniet23 jan. 2021 - 22:02
Uw dochter kan een uitkering krijgen van 700€ en u krijgt dan 600/700€ en uw zoon neemt een.postadres, want als je werkt ben je niet verplicht om een huisadres te hebben. Trouwens er is toch wel een parttime baan te krijgen waar je 1000/1200€ verdiend, ben je gelijk van die gestapo bijstandregels af. Mijn dochter is 22 jaar en studeert en werkt en is ingeschreven bij een kennis, die geeft ze 150€, ik krijgt volledig mijn alleenstaande uitkering en toeslagen, dat is rond de 1300 en nog een 15 jarig kind waar ik 300€ kindertoeslag voor vangt. Je moet wat, gewoon je kind uitschrijven en een postadres nemen, anders ligt je aan de geelhonger.
Ridi
Ridi
23 jan. 2021 - 19:26
Het is toch normaal dat een mens van boven de 21 voor zichzelf kan zorgen? Dat heet niet: ouders steunen. Dat heet financieel zelfstandig.
1 Reactie
Jjjjj
Jjjjj24 jan. 2021 - 22:20
Niet iederkind word financieel zelfstandig. Mijn dochter heeft zeer complexe beperkingen waarbij ik denk dat zij nooit zelfstandig zal worden. Misschien dat ze beschermd kan gaan wonen ooit... we zullen zien.
Moo Brans
Moo Brans
23 jan. 2021 - 19:19
Ik wil even inhaken..niet alleen de bijstand gebruikt deze norm. Ik ben al vanaf mijn 32e weduwe met twee, ondertussen volwassen, kinderen. In 2004 een bypass operatie gehad welke, door het niet onderkennen van de hartinfarcten die ik bleek te hebben gehad , niet het verwachtte resultaat heeft geleverd. Eindresultaat Hartfalen met de prognose, nog een jaartje of 10 voor de boeg.. Uiteindelijk ben ik er nog steeds, maar mijn zoon heeft zijn privebestaan opgeheven, om als mantelzorger weer thuis te komen wonen. Anders had ik op mijn 47e naar een verpleeghuis gemoeten. Sinds ong 5 jaar handteert de SVB ook de kostendelersnorm. Dus mijn mantelzorgende inwonende zoon is er de oorzaak van dat er een korting plaats vindt op mijn alleenstaande weduwepensioen. Bijna 400 netto in de maand. Ik heb nooit gebruik hoeven maken van hulp van buitenaf, geen kosten veroorzaakt betreffende verpleeghuis.. Mijn zoon welke zijn prive heeft ingeleverd, om voor mij te zorgen daar waar nodig, zou nu weer op zichzelf moeten gaan wonen, zodat ik geen korting zou hebben..hetgeen zou inhouden, dat ik de zorg moet gaan inhuren, hetgeen volgens mijn veel meer kosten zou opleveren. Ik vind dat mijn zoon een bonus zou moeten krijgen, omdat hij zijn priveleven inlevert en al jaren voor zijn zieke moeder zorgt en daardoor de kosten laag houdt voor de belastingbetaler. En niet dat ik moet inleveren, omdat mijn noodzakelijke mantelzorger bij mij woont. Op mijn vraag of dit wel klopte was het antwoord, het maakt niet uit wie/waarom, er bij u woont, of ie wel of geen inkomen heeft, of ie wel of niet bijdraagt in de kosten, hij woont op hetzelfde adres dus wordt er gekort.. Dit leef ik nu 5 jaar en ben dus blij dat Kassa aandacht geeft aan dit onrechtvaardig voelende item..
Francinia
Francinia
23 jan. 2021 - 19:10
Mijn dochter van 30 en ik hebben een bijzondere invaliderende ziekte. We zijn beiden afgekeurd. Omdat de ziekte bij haar heel anders uitpakt dan bij mij, kunnen we elkaar helpen en veel geld besparen op ondersteuning en thuishulp. Om die reden woonden we sinds een paar jaar samen. Zij is bijvoorbeeld heel slecht met administratie en financien en ze heeft schulden. Maar ik ben heel goed in de dingen die zij niet kan. Lichamelijk ben ik er juist weer veel slechter aan toe. Daarmee kon zij mij weer helpen. Ook elkaar verplegen lukte prima. We wisten ons dus prima te redden. Tot de kostendelernorm ons leven overhoop haalde en zij moest verhuizen. Te ver weg om elkaar nog te kunnen bezoeken. Nu hebben we beiden thuishulp en ondersteuning nodig. En twee maal aanpassingen aan onze huizen. En zijn we beiden eenzaam.
margotb
margotb
23 jan. 2021 - 19:08
Sorry maar ik ben het helemaal niet eens met jullie oplossing. Niet zielig doen en meehuilen. Laat de zoon zich melden bij het FNV, word lid! Hij moet zorgen dat hij een fatsoenlijk arbeidscontract, met een fatsoenlijk inkomen krijgt. Daar heeft die zoon wat aan. En is moeder ook geholpen met een bijdrage in de huishoudpot. Als je op jezelf gaat wonen maak je kosten, dat moet je thuis al leren. Laten wij als ouders eens ophouden ons schuldig te voelen.
1 Reactie
Lina Stock
Lina Stock23 jan. 2021 - 19:33
En hoe denkt je dat hij dat zal kunnen krijgen? Werk groeit niet in de bomen en werkgevers betalen je minimumloon en geef een contract op twee jaar zo ze snel je afscheid kunnen geven!
Thomas Veenstra
Thomas Veenstra
23 jan. 2021 - 19:07
Bij een eerlijk en gelijkwaardig Nederland hoort volgens mij ook dat Kassa het verhaal van twee kanten belicht. Ik zie nu een verdrietige mevrouw en een ombudsman die het met elkaar eens zijn, maar de andere kant van het verhaal wordt niet belicht. Dan wordt het wel gemakkelijk partij kiezen. Is de andere kant van het verhaal niet dat als het inwonend kind niet betaalt dat wij dan met zijn allen betalen? De overheid krijgt tenslotte haar geld uit de belasting van iedereen in Nederland. Als dat nodig is dan doen we dat, dat is het mooie in ons land, maar als er een volwassene inwoont die zelf ook werkt dan is het toch niet raar dat die meebetaalt aan de huur en het eten?
HarmHugo
HarmHugo
23 jan. 2021 - 19:04
Wel eens gehoord van sociaal zijn? Die man van 22 mag ook bijdragen aan zijn eten en zijn huisvesting en zijn gebruik van water elektra en gas en alle andere kosten. Moet moeder een hotel zijn voor haar zoon? Ik vind het heel erg dat zo’n man van 22 met inkomen Zijn moeder zo in de steek laat en zelfs niet voorkomt dat zijn moeder huilend op tv komt. Hij is asociaal en daar hoeft de gemeente niet voor op te draaien.
3 Reacties
emmy65
emmy6523 jan. 2021 - 19:25
Hij had een 0 uren contract, dus ook maar weinig inkomen....
Ridi
Ridi23 jan. 2021 - 19:31
Eens met Harmhugo . Mens van 22 kan best wat bijdragen voor eigen kost en inwoning.
Lina Stock
Lina Stock23 jan. 2021 - 19:35
Ah ja, zo omdat zijn moeder in de bijstand zit moet ook haar zoon gestraft worden? Ze hebben gezegd dat hij niet een vaste inkomst hebt en niet altijd kan alles betalen?
Lina Stock
Lina Stock
23 jan. 2021 - 19:04
Ik vind dat het niet alleen geldt voor ouders, mijn man hebt geen leven meer vanwege de kostendelers norm. Hij existeert niet omdat we in liefde met elkaar zijn eerst samenwonen en daarna gehuwd. Kostendelers norm is niet kosten delen. Mijn man hebt minus 2500 euro in inkomen per jaar en ik verdient meer dan bijstandsniveau. Dat maakt hem afhankelijk van mij van alles. Bijvoorbeeld kan hij niet zijn eigen zorgverzekering betalen. Meerdere mensen dan hem zitten ook in bijstand wanneer ze eigenlijk in ziektewet of arbeidsongeschiktheid moeten zitten en dat kan niet als je niet een diagnose hebt gekregen voordat je 18 jaar bent.
Getruida
Getruida
23 jan. 2021 - 18:58
Wat als de zoon een salaris heeft van € 2500,00 netto per maand? Het is toch normaal dat kinderen meebetalen aan de woonkosten. Moeder een volledige bijstand en zoon een volledig salaris. Is dat normaal?
5 Reacties
FrankBm
FrankBm23 jan. 2021 - 19:13
Wat als mijn vader keizer was? Deze vraag is net zo relevant als de uwe.
Francinia
Francinia23 jan. 2021 - 19:14
Als de zoon 2500 netto verdient kan hij in de vrije sector huren. Over zulke gevallen hebben we het hier dus niet.
Lina Stock
Lina Stock23 jan. 2021 - 19:25
Volgens verenigde naties hebben alle mensen rechten, welke Nederland niet volgen terwijl de hebben het ondertekend... https://www.amnesty-international.be/uvrm-volledig
Ridi
Ridi23 jan. 2021 - 19:29
Eens! En zelfs als het kind niet zo veel verdient.
Reinier182
Reinier18224 jan. 2021 - 10:47
Wat vind jij normaal? Ben je bang dat ze meer hebben dan jij? Wie verdient er tegenwoordig 2500 euro netto en om dat als vergelijking te gebruiken. Er hoort gewoon volledige bijstand uitgekeerd te worden. Honderd procent afgekeurd UWV wordt er ook niet gekeken naar partner of kinderen dus waarom hier wel? Waarom maken mensen zich druk om dat bijstand trekkers niet teveel overhouden en graaiwerk ambtenaren wel goed vinden?
emmy65
emmy65
23 jan. 2021 - 18:57
Heeft die zoon niet óók recht op een bijstandsuitkering? Dan hebben ze sámen ruim 1400 euro en kunnen ze de huur delen. De maanden dat de jongen wel inkomen heeft wordt het verschil wel eerst van zijn uitkering afgetrokken? Zo gaat het toch ook met echtparen? Waarom niet ouder en kind? Heel veel kinderen betalen thuis kostgeld. Als die jongen op zichzelf gaat wonen heeft hij ook zó 1000 euro per maand woonlasten. En dan moet je nog eten ook Dus onlogisch vind ik het niet. Ik snap wel dat je aan je kind liever geen geld wil vragen maar het is maar hoe je het bekijkt.... met 300 kostgeld zit hij heel goedkoop, veel goedkoper dan op zichzelf. En dan kan hij ook nog wat sparen. En dan heeft zij hetzelfde als voordat hij 21 werd. Ingewikkeld is het wel.
2 Reacties
FrankBm
FrankBm23 jan. 2021 - 19:13
Het is niet ingewikkeld. Alleenstaanden hebben recht op ruim 1000 Euro, gezinnen op een paar honderd meer. Het is de rijksoverheid die het ingewikkeld maakt met allerlei speciale categorieën. https://www.sociaalverhaal.com/hoogte-bijstandsuitkering-2020/ En dan heb je allerlei gemeenten - ik spreek uit eigen ervaring - die opzettelijk regelingen zo streng mogelijk toepassen, dus zoveel mogelijk in het nadeel van hen die hulp nodig hebben. Van Purmerend weet ik het niet; Enschede is berucht.
Francinia
Francinia23 jan. 2021 - 19:20
Haar uitkering voor een alleenstaande gaat € 300 omlaag. Hij moet dan € 300 betalen én nog zijn eigen eten, kleding, vervoer, ziektekostenverzekering, water, electra, sport, enz. betalen. Hij verdient het minimumloon voor 21 jarigen. Hoeveel kan hij dan nog sparen om ooit op zichzelf te gaan wonen? Niets dus.
Kees Berk
Kees Berk
23 jan. 2021 - 18:37
Ik vind het onderwerp eenzijdig belicht, zoals de laatste tijd wel vaker gebeurt. Alsof alle mensen slachtoffer zijn van de kostendelersnorm. In de praktijk zijn ook zat gezinnen met bijstand met inwonende meerderjarige kinderen met eigen inkomsten. Het totale inkomen in zo’n huishouden kan oplopen tot grote bedragen. Wat is er fout om die gevallen van de kinderen te verlangen dat ze naar redelijkheid bijdragen in de kosten van levensonderhoud?
7 Reacties
Reinier182
Reinier18223 jan. 2021 - 18:49
Alles dat oplopen tot grote bedragen zal wel meevallen. De overheid houdt woningen tekort in stand en de kinderen kunnen niet eens op zichzelf wonen en worden verplicht voor hun ouders te betalen. Hun toekomst opbouw loopt gevaar. Het hele truc hier achter is dat arm het moet blijven en kinderen een slechte start krijgen. Bijstand moet altijd het voledige bedrag zijn.
FrankBm
FrankBm23 jan. 2021 - 19:01
Wat er fout is is dat "In de praktijk zijn ook zat gezinnen" uit uw dikke duim komt en niet op harde cijfers is gebaseerd. Kortom, uw reactie bevat goedkope prietpraat.
Thomas Veenstra
Thomas Veenstra24 jan. 2021 - 9:20
Meneer FrankBm, harde cijfers zijn inderdaad nodig om de discussie genuanceerd te kunnen voeren. Dat is nu juist wat zo jammer is aan de wijze waarop dit probleem in dit programma is gebracht; één anekdote met emoties omkleed en daarna in de studio 1 man of vrouw die zijn/haar mening toelicht vanuit de kant 'het is allemaal verschrikkelijk en schandalig wat deze mensen wordt aangedaan'. Dit lijkt me een schoolvoorbeeld van stemmingmakerij, een goed programma niet waardig. Dat staat nog los van of de klacht van deze mevrouw wel of niet terecht is. Dat zullen we niet weten zonder verder onderzoek, immers de andere kant van de zaak ontbreekt in dit programma. Net als harde cijfers.
Antonia60
Antonia6024 jan. 2021 - 13:47
Oplopen tot grote bedragen nee, wel tot dikke ellende gezin bij mij in de straat alleenstaande vader met 5 kinderen in huis 3 boven de 21 en 2 onder 14 , dikke ellende voor ze. De gemeente hield b.v.b al in op dhr. zijn uitkering zodat ze minder hoefde uit te betalen. Uiteindelijk is de laatste ingetrokken bij zijn vriendin, nu heeft die even rust. Maar zit wel diep in de zorgen over ... Dus fors inkomen vergeet het maar.
HMC
HMC24 jan. 2021 - 16:10
Daar zeg je het al. Redelijke bedragen. Maar die bedragen zijn niet redelijk. Het gaat niet alleen om de korting op de uitkering van een paar honderd euro. Maar ook om het gedeeltelijk of geheel verlies van de huurtoeslag. Ook de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen vervalt en zo kom je al snel op een inkomstendaling van rond de €700 per maand. Dat is nogal een bedrag. Ik vind het in ieder geval geen redelijk bedrag.
Fedja
Fedja24 jan. 2021 - 23:38
Het gaat erom dat de kinderen volwassen zijn en geacht worden dat ze bijdragen aan het huishouden, ook al kunnen ze dit helemaal niet. Studenten hebben nu bepaald geen groot inkomen en het meeste moeten ze aan hun studie besteden. De bijstandsnorm is al niet hoog en als hier dan ook nog op wordt beknibbeld door deze samenwoningsdelersnorm. Je krijgt namelijk ook geen of een stuk minder huurtoeslag en zorgtoeslag.
Henny211261
Henny21126128 jan. 2021 - 16:51
Dat vind ik ook Kees. Bovendien wordt de Kostendelersnorm niet toegepast als inwonende meerderjarige kinderen nog studeren.
Nettie van Keeken
Nettie van Keeken
23 jan. 2021 - 17:44
hallo,eindelijk !! Ik heb nog 2 kinderen thuis boven de 21 jaar mijn dochter is al een aantal jaren bezig voor een woning maar te vergeefs.Mijn inkomen is 446,13 euro dus mijn kinderen moeten voor alles betalen ,ik krijg ook geen hùursub.natuurlijk.Als moeder voel ik me zoooo schuldig dat mijn kinderen alles moeten betalen.Ik zelf kan geen kleding of schoenen kopen maar ik vertik het om dit aan de kinderen te vragen,dan kan je naar de kleding bank sorry maar dat doe ik niet bij alles wat je aanvraagt moet een vragenlijst worden ingevuld van 8 a viertjes en de gegevens van je kinderen en dan is het inkomen in dit huis te hoog en ik wil niet de gegevens van mijn kinderen delen .kwijtschelding of verlagingen zit er ook niet meer in. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan maar nee ik word er zo verdrietig van ,en je gaat met het idee lopen dat als ik er niet meer ben hebben mijn kinderen hier ook geen last meer van. vriendelijke groet Nettie
1 Reactie
Kees Berk
Kees Berk23 jan. 2021 - 18:40
Dit is inderdaad een heel schrijnende situatie die niet zou mogen voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor