Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouders in problemen door strenge regels leerlingenvervoer

01-11-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1907 keer bekeken
  •  
195x90_bus.jpg
Gemeenten gaan strengere regels hanteren bij de aanvraag van leerlingenvervoer . Ouders moeten van de gemeente hun kinderen zelf gaan begeleiden en leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs hebben volgend jaar geen recht leerlingenvervoer of vergoeding voor het openbare vervoer.
Zelf brengen
In de gemeente Coevorden zijn de regels die eigenlijk in 2015 van kracht gaan al van toepassing, tot overmaat van ramp voor de familie Lichtendonk. Zij kregen na de aanvraag voor leerlingenvervoer een nee op het rekest. Volgens de gemeente is het mogelijk dat de kinderen zelf, of onder begeleiding van de ouders, met het openbaar vervoer naar school zouden moeten kunnen. Dit tegen de zin in van de ouders en waarschuwing van de schooldirecteur dat de kinderen te jong zijn en vanwege hun aandoening (autisme) niet alleen met het openbaar vervoer kunnen reizen. Ondanks dat het gezin een vergoeding krijgt voor het openbaar vervoer heeft Miriam Lichtendonk zelf besloten om de kinderen met de auto naar school te brengen. Elke dag reist ze vijftien kilometer van Coevorden naar Hardenberg om de kinderen op het Speciaal Basis Onderwijs (SBO) te krijgen. "Er is nooit goed naar de situatie van mijn kinderen gekeken, ze hebben gewoon het leerlingenvervoer stopgezet. Er is nooit een dokter of specialist langs geweest", zegt Miriam. Rosan Kuipers, ambtenaar bij de gemeente Coevorden, bevestigt dat er geen specialist aanwezig was om de situatie van de kinderen te onderzoeken. "Er is geen in het begin geen specialist langs geweest, maar een consulent van de gemeente. Nu er een vervolgonderzoek is gestart om nogmaals naar de situatie van de familie Lichtendonk te kijken, is er door de gemeente een orthopedagoog ingeschakeld om onderzoek te doen naar de kinderen. Als blijkt dat de kinderen niet met het openbaar vervoer kunnen, zullen ze een taxi toegewezen krijgen om naar school te gaan", zegt Kuipers.
Kinderen niet naar school
Illya Soffer van Ieder(in) maakt zich zorgen over de nieuwe ontwikkelingen voor volgend jaar. "Door de nieuwe regels kunnen straks een heleboel kinderen niet naar school, ze komen dan in de dagbesteding terecht. Zo hebben die kinderen helemaal geen opleiding meer en dat was wel de bedoeling sinds de invoering van het gepaste onderwijs", zegt Soffer. Volgens jurist Ton Diepeveen van de website Problemen leerlingenvervoer  is het een verkapte vorm van bezuiniging. "Onder het mom van zelfredzaamheid en zogenaamde participatie gaan gemeenten bezuinigen op leerlingen vervoer met alle gevolgen. Het is te gek voor woorden dat leerlingen uit geloofsovertuiging een taxi van de gemeente vergoed krijgen om naar school te gaan en kinderen met een beperking worden wegbezuinigd. Ook moeten de ouders elk jaar weer een aanvraag doen, ouders voelen zich dan weer op het beklaagden bankje gezet om geld aan te vragen. Ondanks dat ze een medisch dossier hebben opgebouwd van enkele jaren, moeten ze weer het verhaal vertellen. Telkens opnieuw en telkens bij iemand anders. Een ambtenaar die hier niks over weet gaat bepalen of je kind vervoer krijgt of niet, of de ambtenaar schakelt een soort arbodokter van de gemeente in, die dan zegt dat je kind zelf naar school kan. Dit ondanks je jarenlange dossier. Procederen tegen de gemeente doen de mensen niet, omdat ze dan tegen de kosten aanlopen en de ouders die niet goed gebekt zijn, worden in zijn geheel ondergesneeuwd", zegt Ton.  
Bezwaar indienen
Volgens Illya Soffer moeten ouders mondiger worden en bezwaar indienen, als ze door de gemeente onredelijk behandeld worden. "Als het heel onredelijk is, moeten ze zeker een bezwaar indienen bij de gemeente. Ze moeten dan kunnen aangeven dat er voor het kind en hun gezin een onhoudbare situatie ontstaat. De gemeente heeft dan de plicht om nader onderzoek te doen. Als de gemeente het dan toch nog afwijst moeten ze wel met een hele goede motivering komen. Na een afwijzing kan je ook nog naar de rechter stappen, maar dan moet je echt hele goede argumenten hebben!
Meldpunt
Ouders die in de knel komen, kunnen dat ook melden bij het Steunpunt Passend Onderwijs: 0800–5010. Dit is het meldpunt van ouderorganisatie Balans waar Ieder(in) nauw mee samenwerkt. "Die meldingen gebruiken wij dan weer om druk uit te oefenen op de politiek. Verder wil ik hier de gemeenten oproepen om kinderen en ouders te helpen met goed vervoer. We willen allemaal dat kinderen met een beperking goed onderwijs krijgen en later ook goede kansen hebben in de maatschappij. Dan moet je het vervoer naar school ook goed regelen. Goed onderwijs begint bij goed vervoer", zegt Soffer.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!