Oranjekoorts leidt niet tot extra verzuim
16-06-2014
• leestijd 2 minuten
De duels van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië leiden niet tot toenemend ziekteverzuim. De oplopende Oranjekoorts wordt in goed overleg tussen werkgevers en werknemers getemperd.
Eerdere sportevenementen
Dat stellen arbodiensten ArboNed en ArboUnie op basis van de ervaringen met eerdere sportevenementen met groot Nederlands succes, zoals het WK voetbal in Zuid-Afrika (2010) en de Winterspelen in Sotsji (2014).
Avondspits
Zij voorzien geen extra verzuim rond het duel Nederland-Australië, aanvang woensdagavond zes uur. De verkeersdiensten verwachten een avondspits die al om twee uur 's middags begint.
Geen hoger verzuim
Volgens de arbodiensten is de tijd van meer ziekmeldingen bij wedstrijden van Oranje voorbij. Volgens ArboNed werd in 2004 tijdens het EK voetbal in Portugal op de eerste wedstrijddag van Oranje een 19 procent hoger ziekteverzuim geconstateerd. Sindsdien werd werk gemaakt van verzuimbestrijding. ,,Alle sportevenementen daarna is geen hoger verzuim meer geconstateerd'', aldus ArboNed.
Afspraken maken
Volgens de arbodiensten blijkt het maken van afspraken over voetbal kijken op het werk, thuiswerken, eerder stoppen met werken en later inhalen van de verloren werktijd in de praktijk goed te werken.
Betere motivatie
,,Goede afspraken over wedstrijden van Oranje voorkomen pieken in het verzuim en leiden tot een betere motivatie'', zegt Yvonne Kersten namens ArboUnie.
Verzuimbarometer
Op
www.verzuimbarometer.nl wordt precies bijgehouden hoe ziek Nederland is tijdens het WK. Het ziekteverzuim blijkt met 4,8 procent van de 7,4 miljoen werkende Nederlanders nauwelijks af te wijken van dezelfde periode vorig jaar. Ook in 2010 bij het voor Nederland succesvolle WK voetbal in Zuid-Afrika was amper een stijging in het aantal ziekmeldingen te zien. De historische medailleoogst (24) op de Winterspelen in Sotsji gaf evenmin aanleiding tot extra ziekmeldingen.
ANP