Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Cafetaria's: neem liever geen eigen pannetje mee voor je patat

26-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12409 keer bekeken
  •  
Supporter van Schoon 1127 pan voor patat

beeld campagnevideo

© Nederland Schoon

Cafetaria's zien het niet zitten dat klanten vanaf 1 juli hun eigen pannen of bakjes kunnen meenemen als ze patat afhalen. In een campagnefilmpje over het verbod op gratis wegwerpplastic wordt opgeroepen een pan mee te nemen naar de snackbar. "Totaal onwerkbaar", noemt de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) dat.

"Ik hoop echt dat mensen hun verstand gebruiken en niet met hun eigen pannen naar de snackbar komen", verklaart ProFri-directeur Frans van Rooij tegenover het ANP.

"Zeker tijdens spitsdrukte, als er zes tot acht bestellingen tegelijk worden bereid, is er geen ruimte voor eigen pannetjes", zegt Van Rooij. Bekijk hier het spotje van Supporter van Schoon - tekst loopt door.

Vrees voor hygiëne

Ook vreest de ProFri-baas voor de hygiëne. "Wij weten niet waar die pannen en bakjes gestaan hebben of wellicht zijn mensen die ze meebrengen ziek en nemen ze bacteriën of virussen mee."

Per 1 juli moeten onder meer cafetaria geld vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes voor eenmalig gebruik. Artikel loopt door onder de link.

Volgens ProFri werken veel ondernemers al met duurzame verpakkingen, zoals papieren zakken of bakjes van karton of suikerriet.

"15 cent extra kwijt"

Van Rooij verwacht dan ook niet dat de klanten ineens veel meer moeten betalen voor hun snacks. "Bij een bestelling voor een gezin, ben je misschien 15 cent extra kwijt op een bestelling van rond de 15 euro."

Overigens mogen snackbarhouders zelf bepalen hoeveel extra geld ze vragen voor de wegwerpplastics voor afhaalmaaltijden. Ze kunnen die inkomsten investeren in duurzaamheid. Van Rooij noemt als voorbeeld een vaatwasser, aangezien vanaf 1 januari ook in de cafetaria niet meer van wegwerpplastics mag worden gegeten. "Dan moeten ze met servies gaan werken."

Van extra verdiensten is volgens de directeur nadrukkelijk geen sprake. "De meeste ondernemers verhogen de prijzen al niet voldoende als je ziet hoeveel extra kosten ze maken, bijvoorbeeld als gevolg van de hogere energieprijzen en duurdere frituurolie. Het is absoluut niet zo dat ze hun zakken hiermee kunnen vullen. Daarmee doe je de hardwerkende ondernemers echt tekort." ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor