Opnieuw verzekering tegen overstromingsschade
23-03-2015
• leestijd 2 minuten
Huishoudens kunnen zich binnenkort weer verzekeren tegen overstromingsschade. Het verzekeringsbedrijfje Neerlandse komt opnieuw met een polis die dekking biedt tegen schade bij overstromingen.
Volledig vergoed
Het is voor het eerst sinds de jaren vijftig dat de schade volledig vergoed kan worden. Na de watersnoodramp van 1953 spraken verzekeraars af om dit soort grote rampen voortaan niet meer in de dekking op te nemen. Het risico dat een verzekeraar om zou vallen, zou te groot zijn.
Vraag viel tegen
Pas in 2012 durfde Neerlandse, agent van het Britse Lloyd's, het als eerste partij aan om overstromingen weer te gaan verzekeren. Maar de vraag naar die zogeheten catastrofeverzekering viel tegen, omdat de dekking relatief laag was (maximaal 75.000 euro) en de premie juist erg hoog. Vorig jaar stopte Neerlandse daarom met dit product.
Nieuwe berekening
De verzekeraar heeft wederom beleggers bereid gevonden om als risicodrager op te treden voor een overstromingsverzekering. Mocht dat nodig zijn, kan in totaal 800 miljoen euro worden uitgekeerd. De premie die per verzekerde wordt vastgesteld, moet lager uitpakken aangezien Neerlandse gebruik maakt van nieuwe berekeningen om de risico’s te bepalen. De polis is naar verwachting vanaf mei of juni te koop.
Punt van discussie
Het verzekeren van overstromingsschade is al enkele jaren een punt van discussie. De grote Nederlandse verzekeraars willen waterrampen wel weer gaan dekken, maar ze vinden dat dit moet in de vorm van een verplichte collectieve opslag op de inboedel- of opstalverzekering. Een plan hiertoe van het Verbond van Verzekeraars werd alleen niet goedgekeurd door toezichthouder ACM. Ook mensen die in een gebied wonen dat hoog boven de zeespiegel ligt en waar nooit overstromingen voorkomen, zouden dan onnodig tegen extra kosten aanlopen. ANP