'Opkomsttijd brandweer op niets gebaseerd'
11-03-2013
• leestijd 1 minuten
De wettelijk vastgelegde opkomsttijd van de brandweer bij incidenten is op niets gebaseerd. De maximale tijd die er mag zitten tussen de melding van een incident en de aankomst van het eerste hulpvoertuig dook in 1966 voor het eerst in officiële stukken op, maar waar die normtijden toen vandaan kwamen valt niet meer te achterhalen.
Dat stelt maandag onderzoeksinstituut TNO, dat in opdracht van het Veiligheidsberaad onderzoek deed naar de relatie tussen de opkomsttijd en brandveiligheid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in een reactie dat het rapport ,,voor ons geen nieuwe elementen bevat’’.
Volgens TNO bestaat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor de normtijden. Snelheid is ook geen garantie voor het scheppen van een veiliger leefomgeving, aldus de onderzoekers.
'Overbodig rapport'
Volgens het ministerie, dat het rapport onnodig vindt, voegt het niets toe aan bestaande informatie over opkomsttijden. ,,De normen voor de opkomsttijden zijn niet rigide: het bestuur van de veiligheidsregio kan hiervan gemotiveerd afwijken.’’ Daarnaast neemt de commissie-Hoekstra het onderwerp al mee in de adviezen rond het stelsel van brandweer, rampenbestrijding en crisisbeheersing, die later dit jaar worden verwacht, aldus een woordvoerder van het departement.
ANP