Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Op vakantie naar het buitenland? Dit moet je weten
15-05-2021
•
leestijd 2 minuten
•
6489 keer bekeken
•
Vakantie vieren in het buitenland wordt op uitgebreidere schaal mogelijk. Met ingang van 15 mei komt er voor landen afzonderlijk een reisadvies. Dit wordt afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie maakte zaterdagochtend vroeg bekend dat reizen naar vier EU-landen weer mogelijk wordt. Ook naar een aantal regio's mogen Nederlanders weer op vakantie gaan.
Reizen kan weer naar Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira). Verder gaat het om de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en Ionische eilanden (Griekenland), de Balearen en Canarische eilanden (Spanje). Deze landen en regio's gaan van oranje naar geel. Dat geldt ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand. De namen van de meeste landen waren al uitgelekt. Saba en Sint Eustatius krijgen de code groen.
De resterende Europese landen blijven vooralsnog op kleurcode oranje staan, omdat ze Covid-hoogrisicogebied zijn en de kans op besmetting daar groot is. Het kabinet blijft reizen naar deze landen sterk afraden, meldt het ministerie.
Check voorwaarden per vakantieland op Wijsopreis.nl
Op reis gaan naar naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje wordt in de zomer weer mogelijk, verwacht demissionair minister Hugo de Jonge. Op de site wijsopreis.nl kun je zien hoe het per land ervoor staat. Voor landen met een oranje reisadvies geldt nog steeds dat reizen er naartoe wordt afgeraden. Reizigers krijgen dan bij terugkomst het advies in quarantaine te gaan.
"De site Wijsopreis en de bijbehorende app werken met kleurcodes", licht De Jonge toe. "Staat een land op geel, dan kun je in principe daar naartoe. Wel opletten, want corona is niet weg. Landen gaan zelf over hun regels; het kan ook dat je een negatieve test moet laten zien. Daar gaan landen zelf over. Ga niet op reis met klachten of als je weet dat je besmet bent", aldus de demissionaire minister.
Soms quarantaineplicht bij terugkomst
Als er veel besmettingen zijn of bijvoorbeeld een nieuwe virusvariant rondgaat, dan krijgt een land naast het oranje reisadvies ook het label "zeer hoog risico". Reizigers vanuit die landen krijgen een quarantaineplicht van tien dagen, die mogelijk verkort kan worden naar vijf bij een negatieve coronatest. Wel moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan met het wetsvoorstel hierover.
Advies: informeer je goed
De minister benadrukt dat het belangrijk is dat reizigers zich voorafgaand aan en tijdens een reis goed informeren en de situatie ter plaatse goed in de gaten houden. Reizigers moeten bijvoorbeeld rekening houden met een veranderend reisadvies tijdens hun verblijf. Het kan zijn dat een land 'oranje' wordt tijdens de vakantie. Ook dan geldt het quarantaine-advies bij terugkeer.
Mogelijk reisbeperkingen ondanks 'geel'
Ook kunnen er ondanks een geel reisadvies beperkingen gelden, zoals de noodzaak een negatieve test te overhandigen of een quarantaineplicht bij aankomst. Deze regels kunnen per land verschillen. Sommige landen hanteren ook nog een inreisverbod voor Nederlanders, omdat ze de besmettingscijfers van Nederland te hoog vinden. Via Wijsopreis.nl informeert Buitenlandse Zaken reizigers over de laatste stand van zaken.