Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Op vakantie met een antigeentest? Dit moet je weten!
30-07-2021
•
leestijd 2 minuten
•
4313 keer bekeken
•
Testen voordat je op vakantie gaat? Dat kan aardig wat stress opleveren, zeker als de uitslag nog even op zich laat wachten en jij al onderweg bent naar je bestemming. Je kunt daarom overwegen om voor een sneltest te gaan. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Net als de PCR-test kan de sneltest (ook wel antigeentest genoemd) sporen van het coronavirus in het neus- of keelslijm aantonen. Waar de PCR-test meet of er virusdeeltjes zijn die zich vermenigvuldigen, wordt er bij de antigeen-test gekeken naar de aanwezigheid van (de naam verklapt het al) antigenen*.
*Antigenen zijn stukjes eiwit van het virus die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. De stoffen liggen aan de buitenkant van een cel van een bacterie of virus.
De antigeentest is een stuk sneller dan de PCR-variant. Binnen drie uur heb je de uitslag, terwijl je bij een PCR-test ongeveer 24 uur moet wachten. Op de website Testenvoorjereis.nl adviseert de Rijksoverheid daarom om, als dat kan, voor een sneltest te kiezen.
Kans op vals-negatieve test
De antigeentest kent ook een paar nadelen. Zo is de test minder gevoelig - en daardoor minder betrouwbaar - dan de PCR-test. De kans dat je een vals-negatieve test hebt, is bij dit soort testen dus groter.
Ook de voorwaarden voor een geldige testuitslag zijn bij een sneltest meestal iets strenger. Dat is met name in België het geval. Als je daar langer dan twee dagen wilt verblijven, moet je verplicht een PCR-test laten zien. Aan een sneltest heb je in dit geval niets. Ga je naar Duitsland, Oostenrijk, Spanje of Zwitserland? Dan mag de uitslag van de sneltest niet ouder dan 48 uur zijn. Een PCR-testuitslag is in deze landen 72 uur geldig.
In Frankrijk en Italië wordt geen onderscheid gemaakt tussen de twee testmethodes. Om Frankrijk binnen te komen, moet je een testbewijs van maximaal 24 uur oud laten zien. In Italië is die termijn twee keer zo lang, namelijk 48 uur.
Van plan wat later op reis te gaan? Ga dan voor de actuele informatie over de eisen voor toegang naar de overheidssite van het desbetreffende land. Deze informatie kan immers in korte tijd veranderen en is niet altijd actueel.
De antigeentest is in Nederland ook minder makkelijk gratis op te halen. Verschillende regio’s van de GGD gebruiken alleen nog de PCR-test. Er zijn bedrijven die de sneltest via testenvoorjereis.nl gratis aanbieden, maar het aantal beschikbare plekken verschilt per gemeente. Het kan dus zijn dat je bij jou in de buurt niet snel terecht kunt voor een sneltest.
Ben je in het buitenland en heb je een testbewijs nodig om weer naar Nederland te kunnen reizen? Dan ben je met een antigeentest vaak wél voordeliger uit. In het onderstaande artikel lees je wat het kost als je in Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje een test wil ophalen.
Bron: GGD, Ministerie van Buitenlandse zaken, RIVM