Biologische boeren vinden de prijzen van hun producten veel te hoog, schrijft het AD. Volgens Biohuis, de belangenorganisatie voor biologische boeren, zijn de prijsverschillen tussen biologisch en niet-biologisch te groot.
Pepermunt? Het bezoek kijkt akkerbouwer Ronald Hoogendijk vragend aan. Met een rode heftruck is hij net bezig om grote kisten aardappelen en uien te verplaatsen. "De geur komt van de pepermuntolie’’, zegt Hoogendijk. "Onze manier om de aardappelen vers te houden."
Want Hoogendijk kan het niet met chemische bestrijdingsmiddelen op deze biologische boerderij, die hij runt met een compagnon en zijn oom Jaap Korteweg, naast akkerbouwer ook oprichter van de Vegetarische Slager. Tegen ziekten, plagen of onkruiden gebruiken ze geen chemische bestrijdingsmiddelen. Op deze biologische boerderij in West-Brabant gebeurt alles zonder chemicaliën of kunstmest, precies volgens de regels van de biologische landbouw.
En ja, dat betekent dat de producten wat duurder worden. Ze moeten meer onkruid wieden, en de opbrengsten zijn wat lager. Maar de prijsverschillen die ze vervolgens in de supermarkt zien, kunnen ze niet thuisbrengen.
Biohuis roept supermarkten op om de marge voor biologische producten gelijk te trekken met die voor niet-biologische producten. "Hiermee geven ze invulling aan hun eigen duurzame doelstellingen voor de toekomst’’, aldus Korteweg. "Op korte termijn kost dit de supermarkten geld, maar ze zouden dit kunnen compenseren door meer marge te maken op ongezonde of niet-duurzame producten.’’
Als rekenvoorbeeld neemt Korteweg de winterpenen van Albert Heijn. Een kilo gangbare wortels kost 1,19 euro, terwijl een biologische kilo uitkomt op 1,99 euro: een verschil van 80 cent. Korteweg: ,,Voor een biologische boer kost het 35 cent om te maken, bij een niet-biologische boerderij is de kostprijs zo’n 20 cent. Dat is maar een verschil van 15 cent.’’
Bron: AD/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!