Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Onze Zorg: Jayra krijgt alle nodige zorg

25-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
20150425-kassa-onzezorg_6.jpg
Mensen moeten langer thuis blijven wonen en vaker een beroep doen op mantelzorg. In 2015 worden de veranderingen in de zorg één voor één doorgevoerd en volgen wij het komende jaar vijf mensen die hier mee te maken hebben. Deze week volgen we Jayra. Zij krijgt eindelijk de zorg die ze nodig heeft.
Thuiszorg
Vanaf dit jaar wordt de zorg anders geregeld. 24-uurs zorg wordt nog betaald door de overheid. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor wijkverpleging en verzorging. De gemeente zorgt voortaan voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, ondersteuning èn voor de jeugdhulp. Er wordt flink bezuinigd. Mensen moeten langer thuis blijven wonen en meer beroep doen op mantelzorg. Hoe gaat de overgang? Wat zijn de zorgen? Wat merken mensen hier echt van?
Deze week
Ingo en Maury de Haan wonen met hun twee dochters van vijf en zeven in Mook, onder de rook van Nijmegen. De jongste dochter Jayra sprak tot haar 3,5e jaar niet. Rond die tijd is de diagnose autisme gesteld. Ze gaat naar speciale school en krijgt elke dag een middag deeltijdbehandeling. Elke zaterdag gaat ze naar een zorgboerderij en daarnaast krijgen ze vier uur thuishulp. Toch is de zorg die ze nu voor de jongste dochter hebben is te weinig. De ouders hebben meer hulp nodig en maakten zich zorgen of ze in tijden van bezuinigingen deze extra zorg voor hun dochter wil zouden krijgen. Na zes weken is er meer duidelijkheid en er is goed nieuws, de ouders krijgen alle hulp die ze nodig hebben. Jayra zal vanaf april intensief begeleid worden in een gespecialiseerde jeugd ggz-kliniek. Het taxivervoer naar de kliniek zal worden betaald door de gemeente. Ook zal ze vaker naar de zorgboerderij kunnen. De ouders en het oudere zusje krijgen eindelijk meer rust. Jayra krijgt de begeleiding die ze nodig heeft.
Kinderombudsman
De Kinderombudsman constateert in een rapport dat op 17 april 2015 verscheen dat de hulp voor kinderen en jongeren na de decentralisatie nog een grote proeftuin is. Kinderen en jongeren die al voor 1 januari 2015 jeugdhulp ontvingen, ervaren tot op heden gelukkig weinig last van de veranderingen. De Kinderombudsman is bezorgd over de kinderen die ná 1 januari voor het eerst jeugdhulp nodig hebben. De Kinderombudsman constateert dat de toegang tot de jeugdhulp nog niet goed genoeg is georganiseerd en hij is bang dat kinderen die hulp nodig hebben niet tijdig in beeld zijn.
Reactie gemeente
Wethouder Karin Peeters van de gemeente Mook: "Mook is een kleine gemeente maar we hebben ons regionaal georganiseerd en werken samen met gemeenten rondom Nijmegen. Het voordeel van een kleine gemeente is dat er veel bereidheid is om met elkaar te zoeken naar de juiste manier van omgaan met elkaar, de cliënten en de dossiers. Je moet goed nadenken en durven te reageren op elkaar. Een ander voordeel van een kleine gemeente is dat er veel sociale structuur is. De korte lijnen zijn makkelijk. Het budget bij een kleine of grote gemeente is hetzelfde want het wordt berekend over het aantal inwoners- naar ratio dus evenveel als grotere gemeenten. Gemeenten zoals Nijmegen hebben meerdere kernteams (18) die per wijk functioneren. Regionaal zijn er allemaal dezelfde procedures en kwaliteitseisen als in grote steden. Onze mensen doen hun stinkende best. Het is best ingewikkeld, want alles is nieuw maar we hebben gewoon, zonder valse bescheidenheid, een heel goed team."
Hervorming Langdurige Zorg  
Op 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben meer taken gekregen. Het nieuwe uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. 2015 is een overgangsjaar. Iedereen met  een AWBZ-indicatie heeft het overgangsrecht. Je behoudt recht op medische zorg, maar de omvang kan wijzigen, de situatie blijft dan in 2015 nog hetzelfde, zodat alle partijen de tijd hebben om de nieuwe zorg in kaart te brengen.
Verdeling van de zorg
- Gemeenten > Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): lichte zorgondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, dagbesteding, vervoer, mantelzorgondersteuning en financiële ondersteuning bij woningaanpassingen.
- Gemeenten > Jeugdwet: alle jeugdhulp.
- Zorgverzekeraars > Zorgverzekeringswet (Zvw): medische zorgondersteuning thuis, dus verpleging en persoonlijke verzorging, medische ingrepen, huisartsenzorg, intensieve kindzorg, palliatieve zorg.
- Rijksoverheid > Wet langdurige zorg (Wlz): verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, ernstig chronisch zieken, zorginstellingen.
Voor meer informatie kun je terecht bij ouderenbond ANBO , mantelzorgorganisatie  Mezzo , belangenvereniging  Per Saldo  voor mensen met een PGB, Hervorminglangdurigezorg.nl, Rijksoverheid  over de Wmo en Hoeverandertmijnzorg.nl.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor