Sarona uit Bussum heeft vorig jaar oktober online een elektrische bakfiets bij Keiler Fietsen gekocht. Haar derde kindje is op komst en een bakfiets lijkt haar de ideale manier om straks al haar kinderen naar school te brengen. De bakfiets staat helaas al drie maanden stil. Ondanks dat het defect makkelijk te verhelpen is, houdt Keiler Fietsen zijn poot stijf.
Kapot
Na drie maanden houdt de trapondersteuning van de bakfiets er tijdens het fietsen mee op. Sarona denkt dat de accu kapot is en mailt Keiler Fietsen. Keiler Fietsen komt niet met een duidelijke oplossing. Na enig mailcontact ontstaat het vermoeden dat het probleem bij de display ligt. Vervolgens hoort Sarona ruim een week niets. Keiler Fietsen is in de mail erg onduidelijk en draagt geen oplossingen aan. Sarona vraagt uiteindelijk zelf per mail of ze de display moet opsturen. Weer krijgt ze een week geen reactie om vervolgens te horen dat Keiler Fietsen graag de display opgestuurd krijgt.
Wachten
Sarona stuurt deze op en Keiler Fietsen gaat de display testen. Ze beloven Sarona op de hoogte te houden. Dit gebeurt niet. Na veel moeite en meermaals gemaild te hebben krijgt Sarona na 8 weken haar display teruggestuurd. De fiets doet het echter nog steeds niet. Sarona mailt weer met het vermoeden dat het dit keer aan de accu ligt. Nadat ze deze van de lader heeft gehaald, komt hier namelijk een grote plas zwart water uit.
Frustratie
In plaats van een nieuwe accu toe te sturen, geeft Keiler Fietsen twee opties: of de fiets zelf wegbrengen of laten ophalen voor 85 euro. Brengen is voor Sarona geen optie, want ze heeft geen vervoer. Geld betalen om hem te laten halen vindt ze ook gek: ze heeft namelijk nog garantie. De zaak loopt spaak. Uiteindelijk trekt een gefrustreerde Sarona aan de fietsbel en mailt de Belbus.
Amber spreekt met advocaat
Els Doornhein
over de zaak. Els zegt: “De wet dwingt de verkoper om de koper goed van dienst te zijn. Dit houdt in: herstel of vervanging zonder al te veel problemen of kosten. De koper heeft recht op service binnen de garantie.” Wat Keiler Fietsen doet, geld vragen voor vervoerskosten terwijl er nog recht op garantie is, mag dus niet.
Oplossing
Amber gaat samen met Sarona op pad naar Keiler Fietsen. Daar aangekomen blijkt de eigenaar niet aanwezig. Wel is hij telefonisch bereikbaar. Aan de telefoon vertelt eigenaar Ilias Salhi dat de mails laat worden beantwoord, soms tot wel drie weken vertraging, door een bedrijfsovername. Ook zegt hij dat het in de mails niet duidelijk werd dat het om de accu gaat, terwijl Sarona dit in haar mails meermaals heeft aangegeven. Uiteindelijk biedt meneer Salhi zijn excuses aan en belooft dezelfde dag nog een nieuwe accu naar Sarona te sturen.
Belbus nodig?
Heb jij ook De Belbus nodig? Mail naar
belbus@bnnvara.nl
. Like ook de Belbus op
Facebook
en volg de Belbus op
Twitter
!