Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie vorige maand tot bijna 12 procent opgelopen. De maand ervoor was dit nog 7 procent. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen in Nederland extreem hard gestegen.
Al een lange tijd bevindt de inflatie in Nederland zich op het hoogste niveau in decennia. Al voor het conflict in Oekraïne waren de brandstoftarieven en energieprijzen flink toegenomen. Dit komt door het economisch herstel na de coronacrisis, hierdoor is er in bepaalde sectoren flinke schaarste ontstaan.
Ook omdat de brandstoftoevoer uit Rusland zou kunnen opdrogen zijn er grote zorgen om de olie- en gasmarkt. Doordat energie duurder wordt gaan ook andere producten in prijs omhoog. Voor het maken van deze goederen is energie nodig, daardoor worden deze kosten doorgerekend aan consumenten.
De Nederlandse overheid heeft ook al maatregelen doorgevoerd om de pijn voor Nederlandse consumenten wat te verzachten. Vrijdag is juist een accijnsverlaging ingegaan waardoor automobilisten goedkoper uit zijn aan de pomp. Per tankbeurt scheelt het waarschijnlijk al gauw zo'n 8 euro.
Toch kan dit soort steun vanuit het kabinet niet voorkomen dat Nederlanders er dit jaar in koopkracht op achteruit gaan, iets waar onder meer premier Mark Rutte al voor heeft gewaarschuwd.
De oppositie wil dat het kabinet snel ingrijpt om de gevolgen van de inflatie te verlichten. PVV-leider Geert Wilders wil dat premier Rutte snel naar de Tweede Kamer komt om het te hebben over "de torenhoge inflatie van inmiddels 12% en het gebrek aan voldoende lastenverlichting ter compensatie!"
"Het pakket aan compensatiemaatregelen dat het kabinet eerder al afkondigde is 'dempend', maar de "exorbitante stijging" van 12 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde over maart kunnen we niet in koopkracht compenseren", aldus van Rij. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!