Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: Vleesvervangers vaak ook beter voor de gezondheid

03-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
15880 keer bekeken
  •  
tofu vegan vleesvervanger 1127

Uit onderzoek van de universiteit van Bath blijkt dat vleesvervangers vaak beter zijn voor zowel het milieu als de gezondheid. In een artikel stond zelfs dat 40 procent van de conventionele vleesproducten minder gezond is dan de plantaardige alternatieven waarmee ze zijn vergeleken.

Het artikel is gepubliceerd in Future Foods. Uit het onderzoek dat eraan vooraf ging blijkt ook dat de speciaal-gemaakte alternatieven ervoor zorgen dat mensen vaker melk en vlees laten staan. Dat komt omdat de vervangers daarin vaker worden gebruikt omdat ze qua smaak, structuur en geur sterk doen denken aan ‘echt’ vlees en melk.

Volgens de onderzoekers is het daarom effectiever om mensen over te laten stappen op de alternatieven en daarmee de vraag naar vlees en zuivel te verminderen, dan ze aansporen om helemaal vegetarisch te koken. Waarschijnlijk omdat het meer creativiteit van de kok vraagt - en daar moet je maar net zin in hebben na een lange werkdag.

Erg vergelijkbaar

De psychologen van de Britse universiteit bekeken 43 verschillende onderzoeken. Deze gingen allemaal over de gezondheids- en milieueffecten van plantaardig voedsel, en over hoe consumenten daarop reageren. Zij kwamen daarbij tot de conclusie dat plantaardige producten die dezelfde textuur, smaak en prijs hebben als bewerkt vlees de beste kans maken om dat product ook echt te vervangen.

Ook kwamen zij tot de conclusie dat de plantaardige alternatieven voor een stuk minder CO2-uitstoot zorgen dan de dierlijke producten die ermee worden vervangen. Daarin ligt het er natuurlijk wel aan welk plantaardig ingrediënt ter vervanging wordt gekozen. Ter illustratie: als de totale Duitse vleesconsumptie wordt vervangen door proteïne uit bonen scheelt dat bijna acht miljoen ton CO2 per jaar. Bovendien hebben bonen en andere groenten een stuk minder land en water nodig om te kunnen groeien: ook een voordeel voor het milieu.

Ook beter voor de gezondheid

De grootste verrassing van het onderzoek is misschien wel dat plantaardige producten meer voedingsstoffen bevatten dan dierlijke producten. In een artikel stond zelfs dat 40 procent van de conventionele vleesproducten minder gezond is dan de plantaardige alternatieven waarmee ze zijn vergeleken - slechts 14 procent van het Britse aanbod aan vervangers.

Veel verstokte vleeseters dragen vaak als argument aan dat ze vlees blijven eten omdat het meer voedingsstoffen bevat, maar dat lijkt nu niet meer op te gaan. Uit een ander onderzoek dat wordt aangehaald in het gepubliceerde artikel blijkt namelijk ook dat de melk- en vleesvervangers ook beter zijn als je spieren wilt opbouwen of juist af wilt vallen. In de toekomst wordt dat waarschijnlijk nog beter, omdat er andere ingrediënten aan de vervangers kunnen worden toegevoegd. Denk aan micro-algen of eetbare schimmels die de aminozuren, vitamines en antioxidanten in de vervangers kunnen opkrikken.

Veel potentie

“Ondanks de grote stappen die producenten van vleesvervangers al hebben gezet de laatste jaren, zit er nog veel potentie in het verbeteren van de smaak, textuur en de manier om ze te koken”, zegt een van de onderzoekers. “En er zit ook nog veel potentie in het innoveren van ingrediënten en de processen om de voedingswaarden te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de vitaminen.”

Volgens Dr. Bryant, een van de auteurs, is er meer onderzoek nodig naar hoe deze verbeteringen realiteit kunnen worden. Want op die manier kunnen vleesvervanger-producenten hun producten verbeteren, waardoor de vraag naar echt vlees in de toekomst nog meer kan dalen."

Bron: Change Inc.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!