Een nieuw energiecontract is op jaarbasis ruim 4000 euro duurder dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Gaslicht.com die door NU.nl zijn opgevraagd. Het gemiddelde jaarbedrag komt uit op 6500 euro.
De inflatie is in de maand juli uitgekomen op het hoogste niveau sinds 1975, aldus het CBS. De sterk gestegen energieprijzen zijn daar voor een groot deel verantwoordelijk voor: bij het bepalen van de cijfers wordt door het CBS namelijk gekeken naar de kosten voor een nieuw contract.
Huishoudens zijn steeds meer geld kwijt aan de energierekening. De prijzen stijgen al ruim een jaar, en de Russische invasie van Oekraïne heeft daar bovendien een ongunstig effect op. Tegenover Nu.nl stelt Gaslicht.com-oprichter Ben Woldring het volgende: "De energieprijzen zijn al zeven maanden uitzonderlijk hoog. Hoe langer die op een hoog niveau blijven, des te meer mensen hiermee te maken krijgen."
En dat heeft te maken met het aantal mensen dat geen oud contract met lage, vaste tarieven meer heeft: deze groep wordt namelijk kleiner naarmate de situatie langer duurt. Klanten met een variabel contract merken bovendien dat de tarieven steeds vaker tussentijds worden aangepast. Gebruikelijk was dat dit twee keer per jaar gebeurde, maar de markt- en prijsontwikkelingen gaan momenteel te snel, waardoor energieleveranciers zich genoodzaakt voelen om de tarieven vaker aan te passen.
Het zijn ongekende prijsstijgingen, en veel huishoudens zien een eventuele buffer krimpen en raken daardoor in de knel. "Groothandelsprijzen zijn nu acht tot tien keer hoger dan normaal. 1 kilowattuur elektriciteit kostte vorig jaar 20 eurocent en dat is nu 50 tot 70 cent. Voor gas was dat 80 cent per kubieke meter gas en die tarieven zitten lopen nu al op van 2,50 tot 3 euro per kuub", aldus Woldring tegenover NU.nl.
Een jaarcontract voor gas en licht kostte op 1 augustus 2022 gemiddeld 6466 euro per jaar. Dat is gebaseerd op het gemiddelde verbruik van een doorsnee huishouden, en daar is de btw-verlaging bovendien al in verrekend. Exact één jaar geleden was dat nog 2308 euro.
De btw-verlaging op energie geldt vooralsnog tot januari 2023. Voor lage inkomens is er weliswaar een energietoeslag beschikbaar gesteld, maar het is maar de vraag of dat voldoende is om de enorme prijsstijgingen op te vangen, ook omdat sommige mensen tussen de wal en het schip raken en bijvoorbeeld nét te veel verdienen om in aanmerking te komen voor compensatie.
Bron: NU.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!