Onderzoek naar toename dure beugels
20-03-2015
• leestijd 2 minuten
Ondanks opgelegde prijsverlagingen slagen orthodontisten erin hun omzet min of meer gelijk te houden. Ze zeggen dat ze meer mensen behandelen en dat patiënten voor duurdere beugels kiezen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat echter uitzoeken of het klopt dat meer mensen voor duurdere beugels kiezen omdat die beter of mooier zijn.
Meldactie
Samen met de Consumentenbond begint de NZa vrijdag een meldactie voor het publiek. Op de website van de bond kunnen mensen tot eind volgende maand hun ervaringen delen. Aan de hand daarvan neemt de zorgautoriteit eventueel maatregelen, maakte ze vrijdag bekend.
Tarieven
In juli 2011 daalden de tarieven met 16 procent en in januari 2013 nog eens met hetzelfde percentage. Dat gebeurde nadat de NZa had vastgesteld dat de tarieven voor gebitsbehandelingen bij de orthodontist tussen 2007 en 2013 te hoog waren.
Betaalbaar
Doel van de prijsverlagingen was dat de 'ortho' betaalbaar zou blijven. De NZa heeft nu aan de betrokken beroepsorganisaties gevraagd hoe het kan dat de omzet stijgt als de tarieven fors omlaag gaan.
Bijbetalen
Volgens de autoriteit lopen consumenten het risico dat hun verzekering niet alle kosten van de behandeling dekt en dat zij zelf moeten bijbetalen. Ze is ook bezorgd dat het gebruik van dure beugels ertoe leidt dat de premie stijgt.
Angst ongegrond
Na de prijsverlagingen uitten de orthodontisten nog de vrees dat praktijken hun deuren zouden moeten sluiten en dat patiënten voor het reguleren van de stand van tanden en kiezen verder zouden moeten reizen. Volgens de NZa is die angst tot nog toe ongegrond.
Het meldpunt is
hier
te vinden. ANP