De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman gaan onderzoek doen naar de gevolgen van uithuiszetting bij kwetsbare gezinnen. Vaak is het onduidelijk welke kanalen zij kunnen aanboren voor steun en hulp, dat melden de instanties.
Naar verwachting zal het onderzoek in de zomer van 2022 worden afgerond. Het onderzoek richt zich op de obstakels die de kwetsbare gezinnen ervaren bij een uithuiszetting. Een belangrijk uitgangspunt van het onderzoek is helder te krijgen wat gezinnen mogen verwachten van de overheid in het kader van mensen- en kinderrechten.
De instanties benadrukken dat de gezinnen plotseling hun huis moeten verlaten als er sprake is van uithuiszetting. Door de woningnood is het vervolgens lastig voor die gezinnen om op korte termijn passende ruimte te vinden, waardoor soms crisisopvang nodig is. Een dergelijke situatie kan grote gevolgen hebben voor de gezinsleden. Vooral bij kinderen kan het leiden tot een grote impact op de ontwikkeling.
Door in gesprek te gaan met gezinnen, hulpverleners en instanties hopen de ombudsmannen inzichtelijk te krijgen waar mensen tegenaan lopen. Ook kan het onderzoek meer inzicht geven in de specifieke gevolgen die uithuiszetting heeft op de ontwikkeling van volwassenen en kinderen in de desbetreffende gezinnen. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!