De Onderwijsraad raadt het kabinet aan om een grens te hanteren voor de vrijwillige ouderbijdrage. De raad vindt bovendien dat scholen niet meer moeten registreren welke ouders het schoolgeld wel of niet betaald hebben. Dat meldt Trouw. Uit een enquête van Kassa in samenwerking met Ouders & Onderwijs kwam al naar voren dat twintig procent van de ouders ervaarden dat hun kind niet mee mocht doen aan activiteiten als de vrijwillige ouderbijdrage niet werd betaald.
In augustus werd een nieuwe wet van kracht, waarin geregeld is dat kinderen waarvan de vrijwillige bijdrage niet is betaald, gewoon mee mogen doen aan alle programma's en activiteiten die de school aanbiedt. Het gaat bijvoorbeeld om schoolreisjes, kamp, kerstviering en Sinterklaas, bijles en huiswerkbegeleiding en extra onderwijsprogramma's als tweetalig onderwijs en technasia.
Uit de enquête van Kassa blijkt dat 35 procent van de ouders moeite hebben met het betalen van de vrijwillige ouderbijdrage. Sommige ouders kunnen het betalen, maar moeten daarvoor andere dingen laten, zoals vakanties en abonnementen. Maar liefst vier procent van de ouders geeft aan het helemaal niet te kunnen betalen.
Kassa besteedde in oktober van dit jaar nog uitgebreid aandacht aan de vrijwillige ouderbijdrage. Bekijk het fragment hieronder.
Bron: Trouw/ANP
Meer over:
vrijwillige ouderbijdrageMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!